Cada any moren 500 persones per suïcidi a Catalunya; 800.000 al món

Amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, Rosa Hernàndez, de l'àrea de Salut Mental del CSdM, diu a l'entrevista de Mataró Ràdio que 'la majoria de persones que se suïciden han avisat abans, han donat senyals d'alarma'

Rosa Hernández, coordinadora de l'àmbit ambulatori de Salut Mental del Consorci Sanitari del Maresme, durant l'entrevista de Mataró Ràdio
Rosa Hernández, coordinadora de l'àmbit ambulatori de Salut Mental del Consorci Sanitari del Maresme, durant l'entrevista de Mataró Ràdio

El 10 de de setembre és el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi. El Consorci Sanitari del Maresme organitza aquest divendres a la sala d'actes de l'Hospital una taula rodona dedicada a aquest tema, sovint considerat tabú. La coordinadora de l'àmbit ambulatori de Salut Mental del Consorci, Rosa Hernández, diu a l'Entrevista de Mataró Ràdio que cada any hi ha 500 suïcidis a Catalunya i gairebé 5.000 intents. Almón, la xifra de suïcidis supera els 800.000 anuals. Segons Rosa Hernández, és molt important que es parli del tema, contràriament al que es pensava fins ara. La majoria de persones que se suïciden ho havien intentat abans. I la majoria sol avisar abans donant senyals d'alarma. Rosa Hernández explica que les persones que tenen un pensament suïcida han de demanar ajuda i adreçar-se als serveis sanitaris, trucar al 061 o acudir a alguna de les associacions que treballen aquest tema.

ROSA HERNÁNDEZ, Coordinadora àmbit ambulatori de Salut Mental CSdM
És una causa de mort important. En gent jove, segons quines estadístiques, és la primera o la segona causa de mort. No hem de banalitzar en absolut tot això. Pensem que a nivell mundial hi ha unes 800.000 morts per suïcidi.
La gent creus que si tu parles del suïcidi donaràs idees a altres persones per a que ho facin. I una mica el que ha demostrat l'experiència dels estudis és a la inversa. És a dir, que quan més parles de tot el tema, més normalitzes la situació i fas que les persones que estan en risc, que tenen un patiment i estan pensant en suïcidar-se puguin demanar ajuda i sàpiguen on acudir.
La majoria de persones que cometen un suïcidi, que es treuen la vida, ho han avisat abans. Han donat senyals d'alarma de que això passarà.
L'important és que es posi en contacte amb les persones que treballem amb tot això, que per això tenim els serveis d'urgències, el telèfon del 061... I d'aquesta manera els podem orientar de quina és la millor manera d'actuar. Però que els podem ajudar. 

Amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, diverses associacions i entitats per treballen en aquest àmbit han publicat un manifest unitari amb el lema "Creem esperança amb accions".

Tags: