Cada any es donen 30.000 casos de sèpsia a Catalunya amb 10 morts diàries

El doctor Joan Carles Yébenes, impulsor del Codi Sèpsia a Catalunya, diu a l'entrevista de Mataró Ràdio que el Consorci Sanitari del Maresme i Stop Pepsis impulsen la campanya '1 hora per aturar la sèpsia'

El doctor Joan Carles Yébenes, impulsor del Codi Sèpsia a Catalunya, durant l'Entrevista de Mataró Ràdio
El doctor Joan Carles Yébenes, impulsor del Codi Sèpsia a Catalunya, durant l'Entrevista de Mataró Ràdio

La sèpsia és una resposta inflamatòria molt greu davant d’una infecció, per simple que sigui. A Catalunya se’n diagnostiquen prop de 30.000 casos anuals i provoca 10 morts diàries. Tot i això, la sèpsia és una gran desconeguda.

JOAN CARLES YÉBENES, cap UCI Hospital de Mataró

Perquè normalment estem acostumats de les infeccions que provoquen la sèpsia, però no de la sèpsia. La gent sap què és un pulmonia. La gent sap què és una meningitis, una peritonitis, una infecció d’orina, tot això ho sap. Quan això es complica i genera disfunció orgànica, doncs això és una sèpsia.

El 13 de setembre és el Dia Mundial de la Sèpsia. El Consorci Sanitari del Maresme i l’associació nascuda a Mataró “Stop Sepsis” impulsen la campanya “Una hora per aturar la sèpsia”, dirigida principalment als professionals del sector sanitari.

JOAN CARLES YÉBENES

La campanya “Tens una hora” es farà als congressos de les societats catalanes de cirurgia, de pediatria, de medicina de família, de medicina interna, d’infecciosos, d’UCI... Perquè el que volem és que els metges i les infermeres i fins i tot els tècnics del SEM, que tenen la capacitat d’accelerar el tractament d’aquest procés ho puguin fer.

Segons Yébenes, actuar durant la primera hora d’accés del pacient al sistema sanitari és determinant per intentar evitar una sèpsia greu o fins i tot mortal.

El doctor Yébenes és l’impulsor del Codi Sèpsia a Catalunya. Fins la seva implantació, cada centre sanitari actuava segons els seus propis criteris.

JOAN CARLES YÉBENES

Nosaltres fa molts anys que col·laborem amb l’Hospital de Calella i per extensió amb l’Hospital de Blanes. I veiem que els tres centres teníem protocols diferents per fer el maneig d’aquests pacients. Ens vam asseure un dia i va ser relativament fàcil. Vam estar parlant. Llavors vam dissenyar els mateixos protocols, vam dissenyar els mateixos criteris d’admissió a UCI... i va funcionar prou bé.

El doctor Yébenes ha participat a l’Entrevista de Mataró Ràdio i ha destacat el paper de les professionals d’infermeria d’Urgències de l’Hospital de Mataró per la ràpida resposta davant dels casos de sèpsia.

JOAN CARLES YÉBENES

El protocol per remuntar aquests pacients està molt ben establert. A l’Hospital de Mataró estic molt content perquè infermeria d’urgències té un lideratge brutal en la detecció i el maneig inicial d’aquests pacients. Tenen fins i tot un full específic d’infermeria pel Codi Sèpsia i això permet guanyar minuts.

Gràcies a l’aplicació del Codi Sèpsia s’ha aconseguit reduir la mortalitat de la sèpsia del 25 al 16% en els darrers quinze anys.