La psicòloga Maria Zubía, diu a l'Entrevista de Mataró Ràdio que 'criden l'atenció i estan demanant auxili a crits'. El 2 de març és el Dia del Benestar Mental de l'Adolescència

El 2 de març és el Dia Mundial del Benestar Mental dels Adolescents. Els recents casos amb gran ressò mediàtic de suïcidis i intents de suïcidi, al costat de les dades que indiquen que s’han triplicat els intents entre les adolescents des de la pandèmia, posen en alerta la societat. La psicòloga María Zubía, especialitzada en l’adolescència, confirma a l’Entrevista de Mataró Ràdio l’augment de les temptatives de suïcidi entre els adolescents.
MARÍA ZUBÍA, psicòloga
Treballo molt amb els adolescents i cada vegada més les verbalitzacions que et fan de treure’s la vida, que no val la pena, que estant malament i no té sentit, i senyals de quina manera es volen treure la vida. Em fa molta por, m’emprenya i em preocupa molt quan es pensa que, els adolescents, quan es fan autolesions, que també és molt típic en nois, que es fan talls als braços, es fan mal, sempre es diu que ho fan per cridar l’atenció. Però si estan cridant l’atenció és perquè estan demanant auxili a crits. Estan demanant ajuda però no saben com fer-ho.
Amb les autolesions, es produeix la paradoxa de provocar un dolor per tapar-ne un altre. Això, segons la psicòloga, comporta el perill de crear addicció.
MARIA ZUBÍA
Quan parlo amb adolescents que venen amb els braços tallats, sempre diuen “és que el dolor físic que sento mentre em faig els talls alleuja el meu dolor emocional”. Darrera d’una autolesió física, hi ha un malestar emocional brutal. I com que aquesta situació emocional em supera i no tinc eines per gestionar-ho, em tallo i em faig mal. I d’aquesta manera deixo de pensar en el malestar emocional. I quan més mal fa, més alleugereix. I el perillós és que crea molta addició.
Segons Maria Zubía, darrera l’augment de les problemàtiques que afecten els i les adolescents. El confinament, la incertesa i el control de l’autoimatge per la constant connexió a Internet i les xarxes socials han afectat negativament el benestar de la salut mental, especialment entre l’adolescència.