Aposta ferma de l’Hospital per investigar malalties com la disfàgia

En el marc de la Setmana de la Ciència, el Consorci Sanitari del Maresme posa en valor les investigacions que estan duent a terme. Una recerca que és indispensable per fer més efectiva la pràctica clínica i per proporciona uns millors tractaments.

Fotografia: tvmataró

La investigació mèdica és clau a l’hora de trobar tractaments que eradiquin malalties o atenuïn els seus símptomes. Un exemple és la recerca pionera que s’està duent a terme al Consorci Sanitari del Maresme sobre la disfàgia. Aquesta patologia provoca que qui la pateix tingui dificultats per empassar i està associada, generalment, a l’envelliment. De fet, 1 de cada 4 persones de més de 70 anys presenta problemes a l’hora d’empassar. També s’ha detectat en pacients que han patit un ictus o malalties neurodegeneratives com ara l’Alzheimer o el parkinson.

A l’Hospital de Mataró avui dia tenen més d’una línia de recerca per intentar millorar la qualitat de vida dels pacients amb disfàgia. Una d’aquestes es basa, per exemple, en estudiar dietes amb textures modificades perquè siguin més senzilles d’empassar. Una altra, és la que encapçala la investigadora postdoctoral Noemí Tomsen.

Noemí Tomsen (investigadora postdoctoral a l’Hospital de Mataró): Aquesta investigació es basa en utilitzar diversos compostos naturals com són la capsaïcina o la piperina que és el que es troba en el pebre negre. El que fem és accelerar la resposta de la deglució per evitar les alteracions de la seguretat que veiem en els pacients. Nosaltres el que hem vist és que els pacients amb disfàgia tenen la sensibilitat faríngia alterada, disminuïda. Amb aquests aliments el que fem és que recuperin aquesta sensibilitat i que empassin millor.

Aquesta investigació ha dut a terme una prova pilot amb la qual s’ha demostrat que més de 100 persones amb disfàgia han notat millores immediates després d’haver pres per via oral un d’aquests compostos naturals. En 7 persones, inclús s’ha pogut veure aquesta millora immediata al cap de només 2 setmanes.

La disfàgia és només una de les patologies que més temps fa que s’investiguen des del Consorci Sanitari del Maresme, però no és l’única.

Pere Clavé (director de recerca i innovació del Consorci Sanitari del Maresme): Des del Consorci Sanitari del Maresme es fa recerca de molt bon nivell en diferents línies. Per exemple: la fisiologia digestiva, l’envelliment i la fragilitat, les malalties psiquiàtriques i psicològiques, la sèpsia i la infecció greu, les infeccions respiratòries, i l’oncologia. Aquesta recerca, de molt bon nivell, es tradueix en una millora de la pràctica clínica i, per tant, uns millors resultats dels nostres pacients.

En el marc de la Setmana de la Ciència, des del Consorci Sanitari del Maresme reivindiquen que l'Hospital de Mataró no només és un centre assistencial sinó també de recerca. És per això que animen als joves estudiants de medicina i infermeria a què es plantegin desenvolupar o començar la seva carrera científica a la comarca en lloc de marxar a l'estranger.