“Al 2050 la miopia afectarà la meitat de la població”

Són dades publicades per l’OMS que també constata el doctor Antoni Roqué, cap d’oftalmologia de l’Hospital de Mataró, qui afirma que l’ús de les pantalles i la vida sedentària són els principals responsables d’aquest augment de la miopia.

Fotografia: tvmataró

Augmenta la incidència de la miopia entre la població. S’ha detectat que aquest problema visual cada vegada afecta més i abans d’hora als joves. De fet, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística 2 de cada 5 adolescents d’entre 12 i 18 anys a Espanya porten ulleres i 1 de cada 3, afirma no veure-hi bé. En aquesta mateixa línia, l’OMS constata que al 2050, el 52% de la societat serà miop. Una patologia ocular que més enllà d’impedir que la persona que la pateix no hi vegi de lluny, pot derivar en altres malalties més greus.

Doctor Antoni Roqué (cap de la unitat d’oftalmologia de l’Hospital de Mataró): Els miops de més de 3 diòptries s’haurien de revisar un cop a l’any, o inclús més sovint, la perifèria retiniana que és on la retina està estirada i és on pot tenir degeneracions que poden acabar en un despreniment de retina. És a dir, estadísticament, el miop de més de 3 diòptries (i quan més pitjor), té predisposició a tenir malalties greus.

És per aquest motiu que els oftalmòlegs com el doctor Antoni Roqué, cap de la unitat d’oftalmologia de l’Hospital de Mataró, recomanen visitar l’especialista per prevenir el que es coneix com a ceguesa evitable. A banda, el doctor Roqué també proposa tres mesures per impedir que la miopia vagi a més.

Doctor Antoni Roqué (cap de la unitat d’oftalmologia de l’Hospital de Mataró): Primer, no posar la ullera quan no fa falta. Hi ha molt miop hipercorregit. Hi ha molt fals miop. Hem de ser molt curosos a l’hora de fer la primera graduació. Després, no canviar les graduacions per 0,25. Evidentment, una vegada el malalt es declara miop i té la ullera, fer molt d’èmfasi amb la higiene visual. La higiene visual és simplement treure’s la ullera de prop.

Segons el doctor Roqué, són dues les raons que estan provocant l’augment de la miopia en la població. D’una banda, l’ús excessiu de les pantalles responsable de causar fatiga a l’ull. De l’altra, la vida sedentària. El cap d’oftalmologia de l’Hospital de Mataró explica que el sol, i per tant les activitats diürnes a l’aire lliure, pot frenar el desenvolupament de la miopia.