280 persones amb malalties de ronyó ateses a Mataró en un any

El servei de nefrologia va entrar en funcionament a l’Hospital de Mataró ara fa un any i mig i ha permès que els pacients amb malalties renals no hagin de desplaçar-se fins a Can Ruti per tractar-se.

Fotografia: tvmataró

Un total de 280 pacients amb malalties renals han estat tractats pel servei de nefrologia de l’Hospital de Mataró des que va entrar en funcionament ara fa un any i mig. Fins llavors, els professionals de medicina interna eren els que atenien aquest tipus de pacients fins que empitjorava la malaltia. Llavors els derivaven a l’Hospital Trias i Pujol, centre hospitalari de referència en aquest àmbit.

Des del Consorci Sanitari del Maresme es va detectar la necessitat d’incorporar un nefròleg presencial a l’Hospital tenint en compte l’augment progressiu de pacients amb aquestes patologies. Així doncs, al març de 2021 es va signar un acord de col·laboració amb l’Hospital Germans Trias i Pujol el qual establia que un nefròleg visitaria el centre hospitalari mataroní dos dies a la setmana. Ara aquest professional atén consultes externes de persones amb malalties renals cròniques i visita els pacients ingressats amb patologies nefrològiques agudes o descompensades.

Ramon Buixeda (cap de medicina interna de l’Hospital de Mataró): A nivell assistencial hem donat un plus i estem donant un punt de qualitat als malalts amb aquest tipus de patologia. Per altra banda, a nivell dels professionals, estem amb un vincle d’augment de la formació continuada i del coneixement d’aquesta especialitat.

La doctora Roseli Rodríguez, nefròloga adjunta de l’Hospital Germans Trias i Pujol, alerta que moltes vegades els ronyons malalts no donen símptomes i només es detecta que no funcionen correctament a partir d’analítiques. Algunes de les causes que provoquen patologies renals cròniques són les pedres recurrents al ronyó, infeccions d’orina o la presa de medicaments com ara antiinflamatoris. També poden estar relacionades a altres malalties.

Roseli Rodríguez (nefròloga adjunta Hospital Germans Trias i Pujol): Moltes vegades els ronyons no donen símptomes. Es veu en analítiques o altres paràmetres que pot veure el seu metge de capçalera i ens l’ envia. El més freqüent sol ser una malaltia renal crònica que va avançant a poc a poc amb el temps i que està relacionada amb altres malalties com la hipertensió, la diabetis, l’obesitat o el colesterol alt.

L’augment de l’esperança de vida i el conseqüent envelliment de la població també ha donat peu a que a nivell comunitari aquesta patologia sigui cada vegada més prevalent. De fet, Ramon Buixeda detalla que pràcticament “tot pacient de més de 80 anys presenta cert grau d’insuficiència renal crònica”.