Pugen en un 12 per cent les vacunacions de grip a Mataró

El 2019 s’han administrat 10.452 dosis de vacunes contra la grip, segons registren els 5 CAPs de l’Institut Català de la Salut que formen part de l’àrea Metropolitana Nord a Mataró. Les xifres enregistren un 11,7 per cent més respecte el 2018, que es van vacunar 9.355 persones. Unes dades que fan referència a les dosis administrades des del setembre i fins el dia 6 de gener. Un mes de gener que a l’Hospital de Mataró han atès, de mitjana, a 317 persones per grip i 33 han hagut de ser ingressades. El Consorci Sanitari del Maresme col·loca la comarca en situació epidèmica d'intensitat baixa i s'espera que es mantingui en aquest nivell durant les setmanes vinents. A Catalunya, de cada 100.000 habitants es detecten 147,4 casos i més del 83 per cent d'aquests afectats no havien estat vacunats prèviament, una mesura que es considera essencial en col·lectius de risc però també al conjunt de la població. Els principals símptomes de la grip són la febre alta, la tos seca, les esgarrifances de fred i la sensació de malestar general, però amb els nens s'afegeix un altre quadre: vòmits i diarrees. Segons indica la María Rodríguez, Infermera del CAP de la Ronda Prim, en aquests casos és més difícil d'associar amb la grip i s'ha d'estar alerta per no patir deshidratació.

El període d'incubació de la grip és d'entre 2 i 3 dies i s'hauria de superar entre els 7 i 10 dies posteriors. Per evitar-ho, el Departament de Salut de la Generalitat demana que es facin bones pràctiques d'higiene com rentar-se les mans sovint, tapar-se la boca en tossir i no reutilitzar mocadors. No s'ha de confondre el refredat amb la grip. Hajar El Jaouhari, també infermera del CAP de la Ronda Prim, explica que el refredat no arriba mai a donar febre alta i deixa de persistir amb un tractament antitèrmic, com pot ser el paracetamol. En aquest cas els antibiòtics no tenen cap mena d'efecte sobre la grip, que és una malaltia vírica i no pas bacteriana.

Rodríguez i Jaouhari aconsellen no visitar el metge amb febrícula de 37 graus, expliquen que cal deixar evolucionar el virus per saber de quina malaltia es tracta i poder-la tractar adequadament. En aquests casos recorden que per qualsevol dubte els pacients poden trucar al 061. Segons el Consorci Sanitari del Maresme el 63% de les visites a Urgències de l'Hospital, es podrien haver resolt als centres de primària.

Informa: J.Peñaranda / M.Gómez