Professionals de l'Hospital de Mataró denuncien la precarietat laboral que arrosseguen des de fa una dècada

Prop d'una quarantena de professionals de l'Hospital de Mataró s'han concentrat per protestar contra la precarietat laboral que pateix el sector, aquest dimecres al vespre, davant la porta principal de l'equipament. El personal sanitari del centre mataroní denuncia que, deu anys després, encara arrosseguen la pèrdua d'un 30% de capacitat adquisitiva per la retallada del 5% del seu salari per part del govern Zapatero. Els professionals denuncien que el Parlament hagi votat en contra de les esmenes de la CUP, que plantejava re prioritzar la despesa per fer front al context de crisi generada pel coronavirus. Un dels elements que es tenia en compte era, precisament, el retorn del 5% del salari retallat amb el Decret Llei 3/2010, que va afectar també al personal sanitari català. Tot i que presentaran una Iniciativa Popular de Llei, secundada amb milers de signatures, consideren que es poden tornar a trobar amb el que qualifiquen de "falta de voluntat política" per reconèixer el que els pertany per dret. La concentració, convocada per CATAC-IAC, sindicats majoritaris del sector, ha tingut lloc davant les portes del centre hospitalari, que aquests darrers mesos viu el moment més complicat de la seva història pel coronavirus.

El personal sanitari assegura que "no volen ser herois ni rebre una 'pagueta per l'esforç', sinó treballadors responsables i implicats, i treballar amb el personal i els mitjans necessaris". Durant la concentració, els professionals mostraven pancartes en les quals s'hi podia llegir "no volem aplaudiments, volem serveis 100% públics i amb més equipaments". Reclamen cobrar les hores extra a un preu diferenciat de les de salari habitual, proves PCR per detectar la COVID i més pressupost de manera urgent, especialment a l'atenció primària i als serveis sociosanitaris. Recordem que l'any 2011 la sanitat catalana va patir una retallada pressupostària de més del 10% que va implicar afectacions directes en l'assistència, com el tancament de llits, sales d'operacions i perjudicis en l'àmbit de contractació de personal i de temps per visites.

Els professionals també reclamen capacitat i empatia a les administracions perquè un cop es recuperi la "normalitat" s'ofereixin solucions a un sistema sanitari que quedarà greument tocat.

Informa: C.Sánchez/J.Monfort