Plaques solars als carrils laterals dels antics peatges de la C-32

L’objectiu és generar 20.000 MWh per cobrir les necessitats energètiques de les carreteres catalanes i reduir l’emissió de CO2. També s’estudiarà que hi pugui haver zones de carregar de vehicles elèctrics.

Fotografia: Mataró Audiovisual

Els carrils alliberats de la C-32 i la C-33 comptaran amb plaques solars a partir del 2023. Així ho ha anunciat el vicepresident de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat Jordi Puigneró en una roda de premsa des dels antics peatges de Vilassar de Dalt. Des del govern català també es contempla que en aquestes zones hi pugui haver punts de recàrrega de vehicles o fins i tot aparcaments dissuasius. En total es contempla que s'instal·lin 11 hectàrees de plaques fotovoltaiques entre els peatges de Vilassar, Arenys i Santa Susanna a la C-32 i de Mollet a la C-33. L'objectiu és minimitzar l'impacte mediambiental que suposa el pas de vehicles per aquests vials. De fet, segons Puigneró, amb aquests panells solars es podran estalviar 5.000 tones de CO2.

El càlcul de la Generalitat és que en total es generaran prop de 20.000 MWh a l'any que han de servir per cobrir les necessitats energètiques de totes les carreteres catalanes. Amb els excedents energètics que hi hagi s'estudiarà que hi pugui haver els punts de recàrrega de vehicles en les zones de peatges alliberades. Unes zones que en funció de la redacció del projecte també podrien comptar amb aparcaments.

La redacció del projecte es farà durant el 2022 amb la previsió que les plaques solars estiguin en funcionament el 2023. Els costos d'instal·lació d'aquests panells és de 8,5 milions d'euros.

Alliberats els carrils centrals de la C-32
L'àrea de peatges de Vilassar també ha estat notícia avui per l'alliberament dels carrils centrals de la C-32. Des d'aquest dilluns els vehicles que circulin per aquesta zona ja no hauran de passar per les marquesines sinó que ho poden fer per la zona central. En total s'han habilitat tres carrils tant direcció Barcelona com direcció Girona. Durant la primera quinzena de setembre el govern català també preveu que quedi alliberat el tram central de la C-32 dels peatges d'Arenys i Santa Susanna.

 

Informa: S.Ruiz