Mobilitat i front marítim, reptes del proper mandat a Vilassar de Mar

El proper 28 de maig s’erigirà el nou alcalde o alcaldessa que agafarà el testimoni a Damià del Clot, l’actual batlle del municipi que posa fi a 8 anys consecutius al capdavant del govern local.

Fotografia: Ajuntament de Vilassar de Mar (tvmataró)

Vilassar de Mar ja es prepara per viure el relleu al capdavant de l’alcaldia a les eleccions del proper 28 de maig. Al municipi maresmenc, el cinquè en població a la comarca amb 21.067 habitants, són 15.901 les persones cridades a les urnes. A aquests gairebé 16.000 vilassarencs i vilassarenques els tocarà definir el nou rumb polític del consistori escollint entre les 8 formacions polítiques que es presenten als comicis d’aquest 2023: Esquerra Republicana – Vilassar de Mar Futur, Babord, Podem Vilassar de Mar, Ciutadans, Junts Estimem Vilassar, PP, PSC i Vox.

Un fet constatat és que Damià del Clot, el fins ara alcalde d’Esquerra Republicana, no repetirà com a candidat del partit. Després de 8 anys al capdavant del govern, o el que és el mateix, dos mandats consecutius, del Clot cedeix el lideratge a Marta Rovira. L’ara nova número 1 de la formació va entrar a l’equip de del Clot en substitució de Montse Gual, la regidora de Joventut que va renunciar al seu càrrec després de la polèmica generada arran de la gimcana de contingut sexual organitzada al municipi l’estiu passat. Tot i el seu curt trajecte dins el govern, Rovira destaca la bona feina feta pel seu antecessor, sobretot, a l’hora de reduir el deute heretat.

Marta Rovira (candidata d’ERC-VDM Futur a Vilassar de Mar): Ha sigut un govern que ha reduït molt el deute que es va heretar de Convergència que eren 37 milions inicials als 17 inicials. S’han reduït 20 milions de deute en aquests 8 anys. I no s’ha fet una política especulativa de grans coses que s’emporten tot el pressupost municipal sinó que s’han anat arreglant moltes coses de molts àmbits: educació, urbanisme, serveis socials... per anar situant l’Ajuntament en un bon estat de donar serveis a la població.

La líder de l’oposició i candidata a l’alcaldia de Junts Estimem Vilassar, Laura Martínez, destaca algunes de les ombres que deixarà el govern liderat per Damià del Clot. Tot i que admet que la pandèmia de la Covid-19 va suposar un escull per desplegar polítiques, considera que el consistori no va saber estar a l’altura de les necessitats de la ciutadania.

Laura Martínez (candidata de Junts Estimem Vilassar a Vilassar de Mar): Hi ha hagut un abandonament important de funcions en els darrers anys. No han sabut estar al costat de la ciutadania, no s’ha fet res per millorar el poble, hi ha hagut contractes molt importants com la recollida d’escombraries i la neteja viària 3 anys caducat. A més, una poca agilitat en la gestió de l’Ajuntament... llicències d’obra que s’eternitzen... No s’escolta i s’ha governat d’esquena a les forces polítiques i a la ciutadania.

De diumenge en endavant, tant Rovira com Martínez comparteixen alguns dels reptes de futur del municipi. El més imminent té a veure amb la mobilitat. La Generalitat va anunciar l’obertura d’un nou accés a la C-32 entre Cabrils i Vilassar de Mar així com la pacificació de la N-II. A banda, també s’haurà de definir quin paper jugarà la bicicleta en aquest nou paradigma.

Marta Rovira (candidata d’ERC-VDM Futur a Vilassar de Mar): Haurem de replantejar la mobilitat incorporant la bicicleta com a nou element que hem normalitzat amb el carril bici. Hi ha molta gent que s’ha queixat pels aparcaments però és que l’única manera de normalitzar l’ús de la bicicleta era que hi hagués un carril bici a Vilassar de Mar.

Laura Martínez (candidata de Junts Estimem Vilassar a Vilassar de Mar): Nosaltres hem estat molt crítics amb el carril bici que s’ha fet a Vilassar de Mar perquè s’ha tret tot l’aparcament. Som un poble que necessitem moure’ns en cotxe. No tenim els transports públics que tenen les grans ciutats com Barcelona o Mataró. Això està comportant que molts comerços estiguin abaixant les persianes perquè nosaltres teníem molta gent que venien a comprar de pobles del costat. Si no poden aparcar, aniran a una gran superfície com el Mataró Parc.

Pel que fa a la candidata republicana, Marta Rovira, destaca que un dels objectius del seu partit és continuar la lluita per mantenir no només l’emblemàtic Palomares, reconvertit en un equipament esportiu o cultural, sinó també el Club Nàutic o les casetes de pescadors.

Marta Rovira (candidata d’ERC-VDM Futur a Vilassar de Mar): Estem fent un projecte global. Ara el presentarem al Departament de Cultura de la Generalitat perquè declarin tots aquests elements de la platja de Vilassar de Mar, més el que és el patrimoni immaterial, com a bé cultural d’interès nacional. Amb aquesta declaració, si l’aconseguim, aconseguiríem que s’aturés l’ordre d’enderrocament per part de costes d’Espanya de tots aquests elements que tenim a la platja.

Per la seva banda, Laura Martínez creu que la batalla per evitar l’enderrocament del Palomares serà molt difícil i, en el seu cas, posa el focus en treure més partit a la finestra al mar de la qual disposa Vilassar de Mar així com la construcció o rehabilitació d’equipaments culturals i esportius.

Laura Martínez (candidata de Junts Estimem Vilassar a Vilassar de Mar): Necessitem un equipament teatral amb condicions a Vilassar de Mar. Tenim un teixit associatiu molt ric, molt divers, molt plural i amb moltes ganes de fer coses però manquen molt equipament per fer-les. A nivell esportiu, també ens manca molt equipament.

L’habitatge per retenir la joventut al municipi també serà una carpeta pendent d’abordar en els propers 4 anys.