Aquests ajuts hauran agilitzat l’execució de 13 iniciatives que tenien un valor total de 12,9 milions d’euros. De cara al futur, s’ha presentat sol•licitud per rebre finançament per 7 projectes més.

Aquest dimarts es compleixen 3 anys de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma a Espanya a causa de la Covid-19. La pandèmia va causar grans estralls socials i econòmics a la ciutadania. Per revertir les conseqüències, es van posar en funcionament uns fons europeus anomenats Next Generation. Uns ajuts gràcies als quals a Mataró s’han pogut posar en marxa fins a 13 projectes relacionats amb l’economia circular, la transició ecològica, l’autonomia i la qualitat de vida, i la formació continuada i professional. Tots ells tenien un cost de 12,9 milions d’euros dels quals 8,1 s’han sufragat amb els Next Generation. Una quantitat de diners que l’alcalde de la ciutat, David Bote, considera que han permès “agilitzar la transformació de Mataró i preparar la ciutat pel futur”. A hores d’ara, d’aquests 13 n’hi ha dos ja acabats, set estan en fase d’excussió, dos han estat acceptats de manera provisional i dos més, estan en estat de prereserva de fons.
David Bote (alcalde de Mataró): Des de la redacció del Pla d’acció Agenda Urbana Mataró 2030, l’adquisició de vehicles elèctrics, la modernització de l’administració pública, millores en equipaments per avançar en la sostenibilitat, el projecte d’innovació urbana en l’àmbit del comerç, l’àmbit també de la mobilitat i alguns projectes socials.
De cara al futur, Mataró continua optant a rebre fons per 7 projectes més valorats en 22,7 milions d’euros. En el cas que s’aprovessin les sol·licituds, es finançarien 13,1 milions. Alguns d’ells tenen a veure amb la millora d’instal·lacions com ara el Teatre Monumental, la Piscina Municipal o l’Escola La Llàntia; però també d’espais urbans. A més, també s’intentarà implementar una xarxa de 20 parcs urbans de salut, adquirir vehicles elèctrics per la flota municipal, instal·lar aerotèrmia a l’edifici del Camp de Futbol de Vista Alegre o millorar la infraestructura i accessibilitat del Passeig Marítim. Dins del ventall d’iniciatives presentades, una de les més destacades és el projecte Re-Natura Mataró el qual és la segona vegada que es presenta a una convocatòria.
David Bote (alcalde de Mataró): És un projecte molt interessant des del punt de vista de recuperar espais verds, que hi hagi més verd dins de la ciutat. Pel seu volum (del projecte), sense aquesta convocatòria resultaria difícil que fos una realitat.
En total, si s’acaben atorgant els últims ajuts demanats, Mataró haurà obtingut 21,2 milions d’euros procedents dels fons europeus. Totes les iniciatives finançades pels Next Generation han de materialitzar-se entre aquest mateix any i el 2026.