Mataró opta a un ajut per transformar la Riera de Sant Simó i les Cinc Sènies

Un projecte de 5,7 milions per a restaurar la Riera, reforçar les Cinc Sènies i reformar la zona del front marítim i fins a la carretera de Mata

L'Ajuntament de Mataró treballa en un projecte per reformar i enfortir l'àmbit natural de la riera de Sant Simó i les Cinc Sènies. Una iniciativa que ha aprovat el ple del mes de gener, amb diversos objectius i actuacions que es faria en 3 anys a la zona del front marítim i fins a la carretera de Mata i amb un pressupost proper als 6 milions d'euros (5,7M). El govern ha presentat una proposta a la subvenció de la Fundación Biodiversidad FSP, encarada a la renaturalització de les ciutats de l'estat, per optar a la subvenció europea del Fons NexGeneration.

El que s'ha presentat com la implantació de l'Anella Verda a la zona,  vol renaturalitzar ecològicament la riera de Sant Simó i reforçar la barrera natural que separa la ciutat de la zona agrícola de les Cinc Sènies. La proposta presentada també crearà un nou espai públic i actuarà sobre el tram més degradat de la riera de Sant Simó -entre el front marítim i la Ctra de Mata-, i en el marge del sòl agrícola de les Cinc Sènies –des del front marítim fins a Can Quirze.

"La finalitat és la restauració ecològica i paisatgística de la riera de Sant Simó, i la creació d'una franja natural que protegeixi la plana agrícola de la pressió de urbana", Núria Moreno, Regidora Urbanisme i Promoció de Ciutat 

El projecte també preveu la generació d’un nou equipament tipus Espai Test Agrari per a l’impuls de l’agroecologia i la creació d’ocupació en aquest sector. Per fer-ho es restaurarien 2 hectàrees de sòl situat a l’inici del Camí de les Cinc Sènies des de la Ronda Cervantes.

A l'oposició, Junts i ERC-MES han celebrat la iniciativa, però també han criticat la que consideren deixadesa dels últims anys de l'Anella Verda per part del govern.

“Som lluny dels objectius marcats pel govern respecte a l’Anella Verda, un projecte que considerem que afecta al global de la ciutat. No s'hi ha cregut prou en els últims anys i ara es juga tot a aquesta carta", Alfons Canela, Junts per Mataró.

“Encara queda pendent tot el treball referent al parc agrari i creiem que el projecte s’ha de basar en respecte de la preservació i impuls de l’activitat agrícola que és el que s’ha d’aconseguir en aquest àmbit”, Francesc Teixidó, ERC-MES Mataró

Suport agrari i veïnal

La resolució de la subvenció se sabrà a mitjan 2022. Segons ha explicat el govern, la proposta compta amb el suport veïnal, agrari i universitari de fins a 25 entitats. Així, s’ha traslladat el projecte a les associacions veïnals més properes a la zona, les de Rocafonda i LA Havana. També s’ha comptat amb el suport d’Unió de Pagesos, l’Associació Agrària, Cooperativa Agrícola del Litoral, Associació de Defensa Vegetal.