Mataró inicia una campanya de conscienciació per la sequera

Canviar el sistema de reg de zones verdes o limitar el consum domèstic són només algunes de les restriccions que ha decretat l’Agència Catalana de l’Aigua per combatre la sequera. Totes elles han entrat en vigor aquest dimarts.

Fotografia: tvmataró

Les restriccions d’aigua derivades de la sequera que pateix Catalunya arriben a Mataró. Han entrat en vigor aquest dimarts i ha estat aquest divendres quan s’ha reunit el comitè de crisi de la ciutat per analitzar què implica la fase d’excepcionalitat decretada per l’Agència Catalana de l’Aigua a l’àrea metropolitana. Fruit de la trobada del comitè de crisi, s’ha confeccionat una campanya de control i difusió per fer saber a la ciutadania quines són les noves limitacions que afecten tant el consum d’aigua a nivell usuari, com a les diverses activitats econòmiques que cohabiten a la capital del Maresme. Una d’elles és, per exemple, que els jardins i zones verdes només es podran regar amb el sistema gota a gota o amb regadora de 8 del vespre a les 8 del matí.

Tal com detalla el regidor delegat de l’àmbit de Protecció Civil, Juan Carlos Jerez, en el cas de Mataró, les restriccions es percebran poc a nivell domèstic ja que el consum diari dels mataronins es troba per sobre del límit fixat per l’ACA.

Juan Carlos Jerez (regidor delegat de l’àmbit de Protecció Civil): A nivell general, el decret de l’ACA diu que els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per l’abastiment de la població no poden superar els 230 litres per habitant i dia. Incloent aquí, activitats econòmiques i comercials. A Mataró, el consum domèstic està en una mitjana dels 130 litres i si afegim l’activitat econòmica i comercial estem en mitjanes d’entre 150-190 litres per habitant/dia. Estem molt lluny de superar els llindars que ens demanen en aquesta fase d’excepcionalitat.

Malgrat estar lluny del llindar, Jerez destaca que entre el 75 i el 80% del consum d’aigua de la ciutat és d’ús domèstic. Per això, detalla, que és imprescindible que la ciutadania prengui consciència del context de crisi d’aigua actual.

Pel que fa a l’Ajuntament, la trobada del comitè de crisi també ha servit per repensar com es demostrarà un estalvi d’aigua en diversos serveis com ara el reg de zones verdes, les tasques de neteja o, en l’àmbit esportiu, el reg dels camps de futbol.