Mataró aposta per l’aprofitament de l’aigua de pluja i aigües grises

Són algunes de les mesures que s’integraran a l’ordenança que s’ha de crear amb caràcter d’urgència d’acord a una proposta recuperada d’ERC, tombada el mes de maig

Mataró vol recuperar la màxima aigua possible i donar-li un nou ús de manera urgent. Per exemple, amb el reaprofitament d’aigües pluvials per regar camps esportius o per a la neteja urbana. D’altra banda, amb la reutilització de les aigües grises per alimentar els lavabos obligant a instal·lar un doble circuit als nous habitatges o incentius o ajudes per adaptar habitatges antics. Són algunes de les mesures que s’inclouran en una nova ordenança que ha de servir per recuperar recursos hídrics i aprofitar-los en benefici de la ciutat. La creació de la normativa es va aprovar, a proposta d’Esquerra Republicana, al ple de setembre. La voluntat és anar més enllà d’un prototip d’ordenança que va fer la Diputació el 2005 i treballar en l’aplicació de totes les mesures d’estalvi i aprofitament de l’aigua, també a les normes urbanístiques. La proposta també contempla fomentar la transparència en les dades de consum.

Una iniciativa que ha prosperat amb els vots a favors dels proposants, ERC, el govern, Junts, En Comú Podem i la CUP. Per la seva banda, el PP s’ha abstingut i els quatre regidors de VOX hi ha votat en contra.

El grup de Junts ha proposat canviar el nom de la possible ordenança i ha enumerat diversos possibles usos que podria tenir l’aigua que s’aconsegueixi reaprofitar. VOX considera que la proposta culpabilitza el ciutadà de les males polítiques de l’administració aplicades en la gestió de l’aigua.

Esquerra Republicana va presentar aquesta mateixa Proposta de resolució el mes de maig. En aquell moment, però va ser rebutjada. Els grups que hi van votar en contra, entre ells el govern, van argumentar que amb les eleccions en perspectiva no s’hi podien comprometre.