Les eleccions municipals del 28M a Mataró en xifres

88.869 ciutadans estan cridats a les urnes aquest proper diumenge a la capital del Maresme, 1.244 més que en els últims comicis municipals. En total a la ciutat hi haurà 34 col·legis electorals, amb 128 meses, distribuïts per tots els barris.

Aquest diumenge el futur govern de Mataró estarà a les mans de més persones que al 2019. Ara fa 4 anys, 87.745 mataronins i mataronines tenien dret a vot. Aquest 2023, 1.123 ciutadans més, 88.869 en total, estan cridats a les urnes. L’augment de les persones censades ha fet que pels comicis d’aquest 28 de maig hi hagi 34 col·legis electorals distribuïts per tots els barris de la ciutat que estaran operatius de 9 del matí a 8 del vespre. Respecte a les últimes eleccions, s’afegeixen 3 nous espais: l’Espai Mataró Connecta, el Cafè Nou i l’Espai Jove de Cerdanyola. Així doncs, aquells que fins ara votaven a l’escola Mare de Déu de Lourdes, passaran a fer-ho al Cafè Nou; els que anaven a l’escola Joan Coromines, hauran de dirigir-se a l’Espai Mataró Connecta; i els que dipositaven la butlleta al Centre Cívic de Cerdanyola, diumenge hauran de votar a l’Espai Jove del mateix barri.

Membres de les meses escollits

En el Ple extraordinari del passat mes d’abril es van seleccionar les 1.152 persones que conformarien les meses electorals: 384 titulars i 768 suplents. D’aquests, 252 han presentat al·legacions per no haver de formar part de la mesa. 239 han estat acceptades mentre que se n’han denegat 13.

El vot per correu, tancat

Pel que fa al vot per correu, poc més de 60.000 persones l’han sol·licitat a la província de Barcelona. El termini per votar amb aquest sistema va finalitzar dijous i a hores d’ara, encara no es coneixen les dades vinculades a Mataró.

28M, eleccions només municipals

A comparació de les eleccions municipals del 2019, en aquesta ocasió els ciutadans només hauran d’escollir qui volen que sigui el proper alcalde o alcaldessa de la ciutat mentre que en les darreres, també s’havia de votar el representant europeu.

Cauen les mesures sanitàries derivades del coronavirus 

Respecte als comicis autonòmics del 2021, últims que s’han celebrat a Mataró, cau el protocol sanitari que va imposar la Covid-19 i es recupera la normalitat prepandèmica.

Preparat el dispositiu de seguretat per les eleccions

El que sí que es desplegarà serà un dispositiu conjunt format per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra que garantiran la seguretat al llarg de tota la jornada als col·legis electorals. A més, l’Ajuntament de Mataró, a través de Creu Roja, ofereix un servei d’acompanyament a persones amb mobilitat reduïda per anar a votar el dia de les eleccions que es podia demanar fins aquest divendres al migdia.