La seguretat i l’habitatge encenen el debat electoral de tvmataró

Els sis caps de llista amb representació a l’ajuntament i amb drets electorals han participat en l’últim debat electoral a 48 hores d’acabar-se la campanya

El de tvmataró ha estat l'últim debat de candidats a l'alcaldia de la capital del Maresme i el més decisiu de tots. A només 48 hores per acabar la campanya de les municipals 2023, els caps de llista amb representació a l'ajuntament i amb drets electorals han tractat algunes de les temàtiques més rellevants de l'actualitat mataronina. La seguretat i l'habitatge, han estat alguns dels temes que més ha enfrontat als candidats. Les ocupacions, la sensació d'inseguretat o la segona comissaria dels Mossos d'Esquadra proposada pel PSC en aquesta campanya ha estat alguns dels temes més comentats. Els partits que han estat a l'oposició han coincidit a l'hora de titllar de "fracàs" les polítiques de seguretat desplegades pels socialistes al capdavant de la regidoria de seguretat pública durant aquests 4 anys. També hi ha hagut retrets entre la resta de partits i el PSC per la seva proposta de campanya electoral de construir una segona comissaria dels Mossos d'Esquadra a Mataró.

David Bote. candidat PSC "La comissaria de Mossos es va fer el 2002, des de llavors la població de Mataró ha crescut més. De fet, tenim el compromís del conseller, i ho va reconèixer l'altre dia el senyor Camprubí, d'incrementar el nombre de Mossos a la nostra ciutat i per tant hem d'ubicar-los a la nostra ciutat de forma equilibrada.

Pim Camprubí. candidat ERC "Lògicament l'alcalde fa bandera de la política de seguretat, perquè ell és el responsable, el màxim responsable, el president de la Junta de Seguretat Local, aleshores el que cal és creure-s'ho i actuar.

Sergi Morales. candidat En Comú Podem Mataró "El que s'ha comentat d'aquesta segona comissaria que tots sabem que no serà una realitat, perquè no hi ha cap localitat a Catalunya que tingui dues comissaries, exceptuant Barcelona. Per tant, jo crec, que el què no hem de fer és frivolitzar amb determinades propostes simplement perquè que és el que contenta a la majoria.

Cristina Sancho. candidata Ciutadans "En relació amb la notícia de la segona comissaria des de Ciutadans pensem que és tirar pilotes fora per part del partit socialista. I perquè ho dic? Doncs perquè nosaltres fa dos anys que presentem aquesta proposta als pressupostos de la Generalitat i el partit socialista mai ens ha donat suport"

Alfons Canela. candidat Junts per Mataró "Ara s'està plantejant una comissaria, que no sabem si té el concurs del departament d'Interior, que no sabem si res el lloc idoni per temes de seguretat i viabilitat, i per això nosaltres critiquem aquesta manera de fer les coses"

Quim Fernàndez. candidat Mataró ens Mou "El que nosaltres pensem començar a fer és buscar places que en aquest moment no s'utilitzen, no s'ocupen, no es necessiten i reconvertir-les en places d'agents de policia.

 

Un altre dels moments calents del debat ha estat quan s'ha parlat sobre habitatge. Els retrets entre uns i altres han girat entorn la proposta del PSC de construir 1.100 pisos a preus assequibles fins al 2027. Cap d'ells, ni tan sols En Comú Podem, el que ha estat soci el seu soci de govern i ha dirigit les polítiques en aquest àmbit, veu factible una xifra d'habitatges tan elevada. Tots han coincidit a dir, que tot dependrà, en bona part, de la iniciativa privada i el possible desenvolupament de noves zones de desenvolupament de la ciutat.

David Bote. candidat PSC "El que podem garantir és el consens necessari i la valentia suficient per tirar-ho endavant amb la col·laboració dels uns i dels altres perquè s'ha de repensar si efectivament necessitem més habitatge per donar sortida a la gent gran, els joves que cerquen l'habitatge i ho tenen molt complicat i entre altres qüestions per resoldre de manera definitiva el problema de l'accés a l'habitatge a la nostra ciutat".

Pim Camprubí. candidat ERC "Vam demanar que es transferissin de la SAREB a l'Ajuntament de Mataró 261 habitatges. 5 edificis inacabats, 12 terrenys per edificar i el govern del senyor Bote no va acceptar la nostra proposta. Sembla que ara, ha dictat de Madrid, probablement dirà que sí."

Sergi Morales. candidat En Comú Podem Mataró "El senyor Bote ha parlat d'aquests 1.100 habitatges, però s'estan barrejant habitatges de protecció oficial d'iniciativa privada, no són habitatges que farà l'ajuntament. Quan des d'EN Comú Podem ens referim a les polítiques d'accés a l'habitatge estem parlant, lògicament, d'aquells habitatges que es poden generar fruit de les mesures del 30%o dels planejaments com ha platejat el senyor Canela, però principalment d'aquells habitatges que farem a iniciativa del mateix ajuntament."

Cristina Sancho. candidata Ciutadans. "Li vaig preguntar quants pisos havia adquirit el parc d'habitatge en 8 anys i em va contestar que al voltant d'uns 40 pisos. O ens ha estat aprenent el pèl durant aquests 8 anys i només ha afegit el parc 40 pisos o ens està prenent el pèl ara que hi ha eleccions i ens està prometent 1.100 pisos."

Alfons Canela. candidat Junts per Mataró "Vostè continua fent el mercat persa enmig de la campanya electoral i torna a vendre tots aquests pisos que venen d'un planejament que té més de 10 anys."

Quim Fernández. candidat Mataró ens Mou "Tal com ho ha explicat vostè, per tenir aquests 1.000 habitatges resultants d'aquest 30% s'haurien de construir a Mataró al voltant de 3.500 habitatges nous.
Un dels moments més curiosos de la nit ha estat quan el candidat d'Esquerra Republicana, Joaquim Camprubí ha preguntat a la resta de candidats amb qui pactarien."

El debat ha acabat amb el minut d'or de cadascun dels candidats, on han demanat el vot per a la seva formació aquest pròxim diumenge.

 

Informa: Ll. Martínez/ A.Gual