La rumba catalana encén la primera Junta de Portaveus de Mataró

ERC, Junts per Mataró i la CUP han presentat una Declaració Institucional per defensar la denominació d’origen de la rumba. Una DI però, que ha acabat sent retirada després que s’aprovessin dues esmenes presentades per En Comú Podem i pel PSC.

Una declaració institucional presentada a tres bandes sobre la rumba catalana causa una de les primeres desavinences entre els partits del govern municipal i part de l’oposició. A la que ha estat la primera Junta de Portaveus del mandat, Esquerra Republicana, Junts per Mataró i la CUP han presentat una Declaració Institucional que defensa la necessitat de fer constar la catalanitat de la rumba a la candidatura perquè sigui declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat per l’UNESCO.

Una reivindicació que neix després que el passat mes d’agost, des del Ministeri de Cultura es plantegés la retirada de la denominació d’origen perquè la candidatura per esdevenir patrimoni cultural tingués més possibilitats de prosperar a escala internacional.

La declaració institucional però ha topat amb dues esmenes presentades, d’una banda, per En Comú Podem i, de l’altra, pel PSC. A la primera li han donat suport tots els grups municipals excepte el PP que s’ha abstingut i Vox que hi ha votat en contra. La presentada pels socialistes, en canvi, només ha comptat amb la complicitat dels partits que integren el govern. PP i Vox s’han abstingut mentre que ERC, Junts per Mataró i la CUP han votat en contra. Davant l’aprovació de les dues esmenes, i al no estar conforme principalment amb la del PSC, les tres formacions que havien presentat la DI han decidit retirar-la.

Alfons Canela, portaveu de Junts per Mataró: Nosaltres creiem que el que s’ha de reivindicar davant de la UNESCO ha de ser la rumba catalana. A més, Mataró és una ciutat referent per haver tingut cantants insignes com Peret. Com que això és un fet que ens diferencia i ens posa en el mapa, creiem que és important que Mataró sigui capdavantera en al seva reivindicació.

Pim Camprubí, portaveu d’ERC: A Mataró, una Declaració Institucional que reivindicava el fet que es digués catalana, va topar també amb el partit socialista qui va fer una esmena que feia desaparèixer de la DI tota aquella referència reivindicativa al fet que es digués catalana. Per això els tres grups proposants vam decidir retirar-la, perquè sinó ens podríem remetre a la DI que es va presentar al gener i que va ser aprovada per unanimitat.

Carlos Garcia, portaveu CUP: Nosaltres considerem que no només s’ha perdut una oportunitat sinó que els grups que han desvirtuat la Declaració i han impedit que tirés endavant, el que han fet és un canvi de cromos amb el seu paper al govern de l’estat per tal de fer mal al patrimoni mataroní.

Segons En Comú Podem, aquesta Declaració Institucional respon a la voluntat d’aprofitar-se de “la cultura per fer política”.

Sergi Morales, portaveu d’En Comú Podem: Pensem que no és legítim aquest intent de polititzar la rumba perquè això no beneficia a ningú. El que volem tots no és criticar ministres o altres comunitats autònomes, sinó que l’objectiu hauria de ser la declaració de la rumba catalana, amb aquest nom, com a patrimoni de la Humanitat.

De cara a aquest dissabte, ERC, Junts per Mataró, la CUP així com l’Associació Front Cultural Gitano del Maresme han organitzat un acte per reivindicar la denominació d’origen de la rumba. Tindrà lloc al pati del Cafè Nou a partir de dos quarts de vuit del vespre i hi participaran diversos talents que representen la rumba mataronina.

 

 

El Front Cultural Gitano del Maresme també reivindica la denominació d'origen de la rumba

La retirada de la Declaració Institucional presentada a tres bandes per ERC, Junts per Mataró i la CUP ha provocat que dues d’aquestes formacions contactin amb el Front Cultural Gitano del Maresme per organitzar l’acte que tindrà lloc dissabte al pati del Cafè Nou. Un esdeveniment que neix amb la voluntat de reivindicar la denominació d’origen de la rumba. A més, tal com detalla Ricard Marí, president d’aquesta associació, també servirà per demostrar el múscul de la rumba catalana ja que, afirma, són molts els joves que garantiran el futur d’aquest estil de música.

Ricard Marí, president del Front Cultural Gitano del Maresme i vicepresident de FAGIT: El ministre Iceta va dir en una entrevista que la rumba era espanyola. Igual que hi ha les sevillanes que són de Sevilla, la denominació de rumba catalana és nostra, és catalana. Em trobo amb ERC i amb Junts per Mataró i el que ens motiva és unir-nos i aixecar la ma per fer un acte solidari reivindicant que la rumba és catalana. I com ho fem? Amb una pedrera inesgotable de flamencs i rumberos que hi ha a tot Mataró i que això s’estén a tota Catalunya.