La participació, determinant en la conformació del consistori mataroní

Així ho consideren els periodistes de La Riera 48 que analitzen les claus del 28M: la fragmentació de l’Ajuntament, la possible incorporació de l’extrema dreta, la tendència del vot independentista i la participació en els comicis

La pandèmia també ha marcat un abans i un després en l’acció política i, precisament la Covid-19, impedeix ara fer prediccions de cara a aquestes eleccions. Una influència que determina la participació en els comicis. Què passarà ara? És el gran interrogant i la resposta passa per les hipòtesis: o tornar a participacions elevades com en moments com el 15M o el procés independentista o retenir les xifres baixes de la pandèmia. Una altra de les grans incògnites és la fragmentació de partits. Tornarà a ser Mataró el municipi amb més partits a l’Ajuntament com ho va ser el mandat 2015-2019? El grup de periodistes mataronins que conformen el col·lectiu La Riera 48 analitzen la fragmentació de la dreta i el pes que poden tenir els partits d’esquerres.

Ramon Radó, periodista La Riera 48
"Mirant l'esquema de partits que es presenten diumenge hi ha batalles interessants, com la fragmentació de la dreta constitucionalista o extrema dreta. Hi ha una bossa de votants que es reparteixen entre Ciutadans, PP, Valents i Vox. I hem de tenir en compte que d'aquests votants són votants tradicionals del PSC en aquesta ciutat. Segons com es reparteixin aquests votants l'Ajuntament de Mataró pot ser un o un altre". 

En aquests moments l’Ajuntament de Mataró tendeix cap a formacions de centreesquerra amb 23 dels 27 regidors: PSC, ERC i En Comú Podem. Quin paper jugarà la dreta a partir d’ara? L’anàlisi que fan des de La Riera 48 és que si Vox segueix la tendència de vots dels últims comicis, Mònica Lora tornarà a ser a l’Ajuntament de Mataró els pròxims quatre anys.

Ramon Radó, periodista La Riera 48
"VOX està al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats. Hi ha un votant d'extrema dreta a tot Europa i el que és més preocupant és que a les últimes eleccions al Parlament VOX va clavar els resultats de Plataforma per Catalunya a les municipals del 2011. Això sabem que són 3 regidors a Mataró. Si VOX pot fer uns resultats similars a allò, tornarem a tenir l'extrema dreta dins l'Ajuntament". 

A les últimes eleccions al Parlament el vot independentista a Mataró va perdre gairebé 10 mil suports. Llavors era fa 2 anys i el moviment sobiranista no sembla estar més motivat ara que en aquell moment. Això pot fer que formacions com ERC o Junts puguin tenir representacions similars en contra la situació que es va viure ara fa quatre anys on ERC va sumar vuit regidors i Junts dos i que, qui sap, la CUP pugui tornar a tenir representació després d’haver estat quatre anys fora del consistori mataroní.

Informa: M.Gómez