L’alcaldia de Mataró en joc: moments més tensos del debat de tvmataró

El debat organitzat per tvmataró va permetre confrontar els programes dels sis partits amb drets electorals. Una confrontació d’idees que en certs moments va fer pujar la tensió entre alguns dels participants.

Fotografia: alcaldables amb drets electorals al debat organitzat per tvmataró (tvmataró)

El debat arrancava amb un dels temes més recurrents d’aquesta campanya electoral: la seguretat. Els partits presents van coincidir a l’hora d’afirmar que es tracta de les màximes preocupacions de la ciutadania i, per tant, una de les assignatures pendents de cara el proper mandat. En aquest bloc es van poder veure retrets entre l’oposició i el govern però també algunes fissures entre el PSC i En Comú Podem Mataró.

Sergi Morales (alcaldable En Comú Podem Mataró): Tampoc acabem d’entendre aquesta cursa per veure qui fa la proposta més grossa com la que  s’ha comentat d’aquesta segona comissaria que tots sabem que no serià realitat perquè no hi ha cap municipi que tingui dues comissaries exceptuant Barcelona.

Alfons Canela (alcaldable Junts per Mataró): Al final, les campanyes electorals un té la temptació de començar a fer propostes que poden semblar molt fantàstiques però que creiem que no tenen fonament. Hi ha hagut un problema durant el mandat amb el solar de la Menéndez i Pelayo i ara s’està plantejant una comissaria que no sabem si és el lloc més adequat per fer-la, que no sabem si té el concurs del Departament d’Interior...

Quim Fernández (alcaldable Mataró Ens Mou): Quan parlem de plantilla, a més a més d’incrementar pressupost, hi ha una altra possibilitat que és la d’amortitzar altres places que no estan ocupades en altres llocs de l’administració i dedicar-les a la policia. Això és el que pensem començar a fer.

Cristina Sancho (alcaldable Ciutadans Mataró): Tots els partits volem prevenir delictes, però el problema el tenim ara i ara s’han de prendre mesures greus. Jo sé que el seu partit no vol prendre mesures dures. Està clar que vostès no serveixen per gestionar aquest tipus de problemes. Pensin que les polítiques preventives tots les volem. Sembla que sigui de partit ‘guai’ dir que nosaltres fem polítiques preventives.

Pim Camprubí (alcaldable ERC Mataró): Les dades que ens han ensenyat denoten que ha estat un fracàs absolut. 26% d’augment dels delictes, 23 delictes diaris. Jo en detallaré alguns que han passat ara fa poc. Incendi en una nau amb motos robades i marihuana a Rocafonda, robatori a un bar a la Riera, robatori a la Peixateria al Centre, baralla a Rocafonda amb pals i pedres...

David Bote (alcaldable PSC Mataró): A mi tampoc m’agraden aquests fets que vostè ha explicat i tan de bo no fes política per guanyar vots i sumés esforços quan toca perquè la Generalitat ens donés un cop de mà per sumar-se a l’esforç contundent que està fent aquest govern des que jo soc alcalde.

L’habitatge va ser una altra de les qüestions en la qual es van veure les intervencions més pujades de to per part dels candidats. Fem un cop d'ull a algunes de les reflexions que es van posar damunt la taula.   20230525_bateria_habitatge

Cristina Sancho (alcaldable Ciutadans Mataró): Vaig preguntar a la regidora d’Habitatge del govern del senyor Bote quants pisos havia adquirit pel parc d’habitatge en 8 anys. Em va contestar que al voltant d’uns 40 pisos. O ens ha estat prenent el pèl durant aquests 8 anys i només ha afegit al parc públic 40 pisos o ens està prenent el pèl ara que hi ha eleccions i ens està prometent 1.100 pisos.

Quim Fernández (alcaldable Mataró Ens Mou): Jo quan sento el senyor Morales em preocupa perquè és el soci de govern d’aquest mandat que s’acaba, que portava habitatge, i que es contradiu amb l’alcalde. Jo pensava que els socis de govern s’entenien una mica.

Alfons Canela (alcaldable Junts per Mataró): Torna a vendre aquesta quantitat de pisos. Aquests pisos provenen d’un planejament que té més de 10 anys i que són planejaments amb iniciativa privada que tenen terrenys amb 30% de reserva per habitatge públic i vostè se l’està atribuint i això no té cap mèrit. Qualsevol alcalde dels que estigui aquí aquests anys, rebrà aquest habitatge públic.  

Pim Camprubí (alcaldable ERC Mataró): Parlant d’habitatge. A proposta nostra vàrem demanar que es transferissin de la Sareb a l’Ajuntament de Mataró 261 habitatges. El govern del senyor Bote no va acceptar la nostra proposta. Sembla que ara, a dictat de Madrid, probablement dirà que sí.

En el debat un dels temes que va generar més crispació entre els dos partits que conformen el govern, socialistes i comuns, va ser la quarta biblioteca de Mataró. Una proposta a la qual tornava a referir-s’hi la formació liderada per Sergi Morales aquest dimarts en un acte de campanya. I és que la quarta biblioteca no s’ha fet realitat en aquest mandat tot i figurar al pacte de govern. Segons s’havia acordat, aquest nou equipament cultural havia d’instal·lar-se al Triangle de Cirera-Molins.

Sergi Morales (alcaldable En Comú Podem Mataró): La pregunta que li faria és si era inassumible definir la ubicació i el projecte executiu per què va signar un acord de govern en què tots dos grups ens vam comprometre a fer això (la quarta biblioteca). Van incomplir aquest acord. Jo puc garantir, que si soc alcalde, aquest projecte tirarà endavant.

L’ampliació de Mataró Parc i l’aposta per revitalitzar el comerç de la ciutat també han captat l’atenció dels programes electorals dels candidats. De fet, Ciutadans ha estat una de les formacions que més ha defensat l’ampliació del centre comercial de la ciutat. Una acció que la seva líder, Cristina Sancho, creu que és compatible amb tenir un comerç de proximitat potent arreu de la capital del Maresme.  

Cristina Sancho (alcaldable Ciutadans Mataró): Ha de ser el turisme un dels revulsius. I aquests turistes on han d’anar? Volen anar a veure cultura, el Mataró Parc... Que per cert senyor Camprubí, tenim aquí al costat un model d’èxit que és Granollers i la Roca. Tenen un centre comercial que està als afores i un centre urbà amb un model comercial d’èxit. Deixem la mentalitat de perdedors i anem a per la mentalitat guanyadora.

El darrer dels blocs electorals tenia a veure amb com es podien fer realitat les diverses propostes plantejades pels candidats. Una qüestió on Alfons Canela, alcaldable de Junts per Mataró, i David Bote, candidat del PSC, es van enganxar en el moment en el qual es van referir a la reurbanització del paviment de la Plaça Santa Anna.

En unes eleccions, a banda de les propostes de cada partit, els electors també solen plantejar-se quines aliances es poden produir un cop superats els comicis. Tot i això, la qüestió dels pactes no va entrar a escena fins al final del debat i, curiosament, el tema no el va introduir el moderador i director de tvmataró, Oriol Burgada, sinó un dels mateixos candidats.

Quim Fernández (alcaldable Mataró Ens Mou): Si guanya el senyor Camprubí pactaré amb ell. Però clar senyor Camprubí ha de guanyar. Nosaltres som una plataforma de gent independent que vol mirar la ciutat. Posem línies vermelles a la banda dreta. Nosaltres si hi ha el programa sobre la taula i es fa un bon acord de govern, nosaltres pactarem també amb el senyor Bote. Jo he estat soci del senyor Bote.

Pim Camprubí (alcaldable ERC Mataró): L’ànim d’Esquerra és governar la ciutat i substituir el partit socialista. Difícilment podrem pactar amb aquell amb qui tenim tantes discrepàncies. No pactarem amb el partit socialista.

David Bote (alcaldable PSC Mataró): Crec que no veníem a parlar de qui pactarà amb uns i altres. Amb les contradiccions del senyor Camprubí que uns dies està content que Esquerra hagi pactat amb el govern la Llei d’Habitatge i altres dies diu que pactar és una cosa molt dolenta.