Josep Maria Carbonell: ''Aviat veurem l’extrema dreta independentista'

L’exdegà de la facultat de comunicació de Blanquerna ha analitzat el futur de l’esquerra a Europa en un acte a la seu del PSC Mataró

L’exdegà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, Josep Maria Carbonell, ha analitzat aquest dilluns a la tarda el futur de l’esquerra a Europa en un acte a la seu del PSC Mataró, juntament amb l’assessor de comunicació Ramon Bassas. Carbonell, qui ha viscut els darrers 3 mesos a París, ha parlat de les eleccions franceses com a punt de partida per entendre l’evolució política que pateix Europa. L’extrema dreta a França ha augmentat lleugerament, però no li ha permès guanyar les eleccions presidencials. A Catalunya, diu Carbonell, “no ens estalviarem aquest mal del nacionalisme extrem” i creu que “aviat veurem l’extrema dreta independentista”.

Josep Maria Carbonell, exdegà FCRI Blanquerna-URL: "Aquí tenim un creixement de Vox més fort que a la resta d'Espanya, que és l'extrema dreta espanyolista. Jo crec que aviat també veurem l'extrema dreta independentista perquè hi ha un votant independentista anti immigració, anti Espanya, etc. I algun dia veurem què sumen els dos".

A França el comportament polític es mou en tres pols: extrema dreta, extrema esquerra i centre. En canvi, a Catalunya els posicionaments electorals tenen molta més dispersió de vot.

Josep Maria Carbonell, exdegà FCRI Blanquerna-URL: "A Catalunya, el comportament polític no es mou només entre l'extrema dreta i l'extrema esquerra. També hi ha un altre vector que crea la 'creu': independentistes i espanyolistes. Aquesta creu comporta uns posicionaments electorals molt diferents que a Espanya. Per exemple, un pot ser d'extrema esquerra i alhora independentista, com la Cup, o de centre esquerra catalanista, PSC".

El resultat de les eleccions franceses ha donat novament la presidència a Emmanuel Macron. Aquest diumenge, però, la segona volta de les eleccions legislatives podria col·locar a l’esquerra de Mélenchon com a principal rival de Macron a l’Assemblea Nacional.