Ferm compromís del govern espanyol amb la pacificació de l’N-II

La ministra de Mobilitat, Raquel Sánchez, assegura que com a mínim passaran 4 mesos fins que es concretin les accions que es duran a terme a la comarca

La nova N-II al seu pas pel Maresme, més pacífica i connectada amb la C-32, comença a definir-se. Aquest dimecres a la tarda la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha visitat Pineda de Mar per presentar el projecte que ha de millorar la mobilitat de la comarca. En total s’han d’invertir 380 milions d’euros en la creació de carrils bici, rotondes, millores d’accessos a l’autopista, carrils bus o aparcaments que fomentin l’ús del transport públic.

Tot i que la Generalitat i el Govern espanyol ja han signat aquest divendres el protocol d’acció. Sánchez, que ha estat acompanyada per la diputada socialista Alícia Romero, l’alcalde de Mataró, David Bote, i l’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, ha remarcat que es tracta d’un document base i, com a mínim, passaran 4 mesos fins que es redacti el conveni que ha de definir amb exactitud quines actuacions es faran a la comarca. La ministra ha ressaltat el ferm compromís del govern d’Espanya amb Catalunya.

Raquel Sánchez, ministra de Mobilitat: “És una infraestructura absolutament necessària, que ha de beneficiar el conjunt del territori, aquelles poblacions del Maresme que tenen la necessitat de treure cotxes dels seus municipis, de vertebrar millor la comunicació i els accessos amb la C-32. Això també comporta actuacions al front marítim. Després d’una dècada de càstig en les inversions del Partit Popular, la millor garantia per aconseguir aquestes inversions és dipositar la confiança en els socialistes.”

Un dels eixos centrals és la pacificació de la N-II. Aquesta via comptarà amb un carril bici d’anada i tornada, es reduirà l’espai pels vehicles privats deixant només un carril per sentit i s’ampliarà la zona peatonal. Amb aquesta acció, s’haurà de traslladar el trànsit habitual de la via cap a la C-32. És per això que el protocol signat entre la Generalitat i el govern central defineix la creació de nous accessos a l’autopista del Maresme així com la millora d’alguns dels existents. D’aquesta manera es preveu la construcció de  noves rotondes d'accés a l'autopista des d'Alella (BP-5002), Sant Andreu de Llavaneres (BV-5002) i Arenys de Mar (C-61). En aquest últim municipi també es connectaran l'N-II i la C-32 amb el polígon industrial de Vall de Gata-Draper. També es millorarà la connexió entre la C-60 i la C-31, i s'acabaran de desmantellar els peatges de l'autopista a la zona nord. A algunes de les àrees de peatge que es mantinguin, s’hi instal·laran plaques solars fotovoltaiques.

El projecte vol integrar aquestes actuacions a la comarca a través de barreres acústiques per minimitzar els sorolls dels vehicles que passen per la C-32. Per altra banda, l'acció preveu connectar el passeig marítim entre Vilassar de Mar i Montgat, municipis del baix Maresme que sempre es veuen afectats per les tempestes i perden terreny entre l'N-II i la platja. A banda també s’instal·laran en estacions de busos interurbans Park&Ride, és a dir, aparcaments de vehicles privats per així, fomentar l’ús del transport públic.

La inversió també tindrà repercussió a la línia ferroviària que passa per la comarca, la R1, a la línia Maçanet Massanes – L’Hospitalet de Llobregat.

Finalment, i per proximitat, una de les actuacions que no es realitzarà al Maresme però que afavorirà la mobilitat dels seus habitants és la remodelació de l’enllaç entre l’AP-7 i la C-60, a La Roca.