Esquerra demana retirar els honors a l’alcalde franquista Pedro Crespo

La formació ho demanarà al ple del pròxim mes de juliol en solidaritat amb l’activista mataroní Pablo Morales, quan es compleixen 50 anys de la seva detenció.

Esquerra Republicana demanarà al ple del pròxim més de juliol retirar la medalla d’or de la ciutat a l’alcalde franquista Pedro Crespo. Ho farà en solidaritat a l’activista mataroní Pablo Morales aprofitant que es compleixen 50 anys de la seva detenció, en la que l’aleshores alcalde Crespo hi va jugar un paper determinant. Morales, militant del sindicat CCOO va ser detingut per la Guàrdia Civil l’any 1972, acusat de l’incendi en una fàbrica tèxtil, juntament amb el seu germà i un altre company. Va ser empresonat i torturat. L’any 1976 va ser alliberat gràcies a la llei d’Amnistia.

Per tal de donar resposta a la justícia, reparació i memòria històrica, l’Ajuntament de Mataró, així com molts altres, ja han revocat les medalles i distincions que s’havien atorgat a personalitats relacionades amb el règim franquista. És el cas de les atorgades a Francisco, als excombatents i excautius fills i veïns de Mataró, als caidos por Dios y por España fills i veïns de Mataró i a la Delegació del Frente de Juventudes. Les darreres revocacions es van produir al Ple de març del 2012.

De la mateixa manera ja fa temps que a la ciutat es retiren símbols del regim franquista a la via pública com les  plaques amb simbologia feixista de l’Antic Instituto Nacional de Vivienda, que es posaven a l’entrada dels habitatges de protecció oficial. També escuts i insígnies tals com les àligues de Sant Joan o el jou i les fletxes que es posaven als  edificis públics. En aquest sentit, la formació tornarà a demanar al ple que es retirin la resta de simbologia i vestigis franquistes que encara queden a la ciutat.

Tags: