Eleccions 2023: Què pronostiquen els experts?

El politòleg Miguel Guillén destaca que la partipació determinarà els resultats dels comicis municipals de l'any vinent i creu que la quantitat de vots influirà en la distribució del nou consistori

La cursa per les eleccions municipals de 2023 ja ha començat. A Mataró, per ara hi ha 8 candidatures confirmades, 9 si sumem la de Valents. A les del PSC, ERC, Junts per Mataró, En Comú Podem i Ciutadans, actualment amb representació al consistori, s’hi sumen les del PP, la CUP, Vox i ara Valents. El gran dubte és si hi haurà espai polític per cadascuna d’aquestes formacions. En les eleccions de 2015 els 9 partits que s’hi van presentar van acabar aconseguint algun regidor, en el que va ser un mandat de gran fragmentació política. Quatre anys després, el 2019, hi havia 11 candidatures, però la concentració de vots va fer que més de la meitat de partits que s’havien presentat quedessin finalment fora del consistori mataroní.

Miguel Guillén, politòleg: "Ens hem de basar amb què està passant a nivell nacional, quins moviments i resultats hem tingut recentment. Tot això ens diu que hi ha partits que l'any 2019 no van treure representació i és possible que ara sí ho facin. No oblidem que el 2019 van ser unes eleccions municipals amb una participació més elevada del normal i això va fer que fos més car entrar al consistori i candidatures que havien tingut representació com el PP o la CUP no van aconseguir entrar-hi, però és possible que ho aconsegueixen l'any que ve. També és possible que candidatures que ara tenen representació al consistori mataroní no en treguin"

Segons apunten els experts, l’escenari per aquest pròxim 2023 és incert i vindrà molt condicionat per temes com la gestió de la pandèmia de la covid. També per les tendències que marca la política catalana i espanyola influiran molt en els pròxims resultats municipals.