El pactòmetre: com serà el futur govern de Mataró?

La minoria del PSC obra diversos escenaris per donar estabilitat al govern municipal

Amb el cent per cent escrutat, cal veure com serà el pròxim govern de la capital del Maresme. Amb els 11 regidors aconseguits, si el PSC vol reeditar un govern d'esquerres, té diverses opcions. Però si vol pactar amb En Comú Podem, el govern estaria en minoria. Es queda amb 13 regidors, a un de la majoria.

Aquesta majoria d'esquerres sí que seria factible amb Esquerra Republicana, tot i que els republicans ja van anunciar durant la campanya que no pactarien amb els socialistes. Aquesta negativa podria impedir també un tripartit, que sobrepassaria, amb escreix, els 14 regidors.

Qui sí que s'ha posicionat, tant en campanya com en el discurs d'aquest diumenge a la nit, és Junts per Mataró. Alfons Canela i la seva formació no veurien amb mals ulls poder dotar d'estabilitat el govern mataroní, i fer-ho amb un acord semblant al de l'any 2015 entre el PSC i CiU. Una coalició que es va trencar tres anys més tard arran del Procés. 

Als socialistes no li queden masses més opcions. Amb el Partit Popular, tampoc obtindria la majoria de 14 regidors que es necessiten per tenir estabilitat i, per tant, l'acord no dotaria de l'estabilitat necessària al govern municipal.

El mateix candidat del PSC i actual alcalde ha assegurat que queden exclosos els partits que situa als extrems, parlant de la CUP per l'esquerra i VOX per la dreta.

Això sí, els socialistes també poden optar a un govern en minoria.