El TecnoCampus ha acollit l’acte de presentació del Pla d'Acció de l'Agenda Urbana 2030. Un full de ruta de 28 projectes que s’ha elaborat a partir de la participació ciutadana i que traça el camí que ha de seguir la ciutat en els propers anys

Mataró té futur. És el lema que més s’ha repetit aquest dijous a la tarda a l’Auditori del TecnoCampus. La conclusió on desemboca el Pla d’Acció Mataró Agenda Urbana 2030. Es tracta del full de ruta que s’ha estat traçant durant mesos. Des del març s’han impulsat fòrums, debats i altres activitats que han servit per detectar els reptes i les oportunitats de la ciutat amb l’objectiu de definir com ha de ser el seu futur. Un futur proper, el 2030. De tots aquests mesos de feina n’ha sortit el Pla d’Acció que s’ha presentat de manera oficial, tot i que s’aprovava al ple municipal de setembre en forma de 28 projectes distribuïts en 5 àmbits estratègics.
Alguns d’ells s’han posat sobre la taula a partir de tres eixos: economia circular, salut i cures i espai urbà. Tres alcaldes han posat en comú les seves experiències en aquests sectors a l’hora d’elaborar la seva Agenda Urbana. Al de Mataró, David Bote, l’han acompanyat Carles Ruiz, l’alcalde de Viladecans, un dels municipis que van formar part de la prova pilot a Catalunya, i l’alcaldessa de Barakaldo, Amaia del Campo.
Amb la presentació d’aquest dijous es posa punt i final al procés participatiu. Ara toca posar a la pràctica la feina de tots aquests mesos. És a dir, marcar calendari i objectius.
A l’acte del TecnoCampus estava prevista la presència de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, que finalment no ha pogut ser a Mataró per motius d’agenda, tal com s’ha excusat en un vídeo. En el seu lloc, hi ha assistit David Lucas, el secretari general d’Agenda Urbana i Habitatge del ministeri.
El full de ruta del Mataró del futur
Per tal de poder planificar el Mataró del futur, l’Ajuntament té clar que la pedra angular ha de ser el Pla d’Acció Agenda Urbana 2030. Es tracta d’un document que vol ser la guia per la planificació del municipi a mig termini cap a un desenvolupament més sostenible, humà i resilient.
Tot això s'està començant a concretar, ja que el passat mes de setembre el ple va donar llum verda a l'Agenda Urbana 2030 amb la concreció de 28 projectes. Dins d'aquestes actuacions s'inclouen el Parc Circular i el desenvolupament de les Cinc Sènies, amb una mirada estratègica de ciutat; la rehabilitació energètica de les comunitats vulnerables i la creació d'un espai escènic, per tal de fer una ciutat més inclusiva; la renaturalització de l'espai urbà i el desplegament de comunitats energètiques, des del punt de vista ecològic. També es volen tirar endavant iniciatives vinculades amb la connectivitat amb un projecte de digitalització de la gestió de l'aigua i la creació d'una oficina de gestió de dades.
La millora de la salut mental de la ciutadania o la preservació i difusió del patrimoni històric i la seva posada en valor a partir d'un nou model de turisme cultural, social i sostenible són d'altres projectes estratègics del far que vol seguir la capital del Maresme els propers anys.
Tots aquests projectes pivoten arran de la diagnosi urbana que es va fer de la ciutat a través de cinc àmbits: Ciutat Pròspera, Ciutat Inclusiva, Ciutat Resilient, Ciutat Ecològica i Saludable i Ciutat Intel·ligent i Connectada.
L'aprovació d'aquest document va ser el pas següent després que l'alcalde de Mataró, David Bote signés, aquell mateix mes, a Madrid el protocol de l'Agenda Urbana 2030, ja que segueix la metodologia marcada per l'Agenda Urbana Espanyola.
Informa: Ll.Arcal/L.Cera