El govern municipal tanca el mandat amb una inversió de 97M d’euros

La inversió haurà permès executar el 81% de les accions previstes al Pla de Mandat. Han quedat pendents projectes com el Parc d’Economia Circular, el desenvolupament del sector del Sorrall o la construcció del CareCityLab.

Fotografia: balanç de mandat del PSC i En Comú Podem (tvmataró)

Les eleccions del 28 de maig posaran punt final al govern municipal format pels 13 regidors del PSC i els 2 d’En Comú Podem. És per això que, aquest dimarts, a dos mesos dels comicis, l’alcalde David Bote i el segon tinent d’alcalde Sergi Morales, han comparegut per fer balanç d’aquests darrers 4 anys. Els dos socis han destacat l’estabilitat del pacte de cogovernança que van signar a les eleccions passades i no han descartat replicar-lo. Una solidesa que, segons apunten, ha permès assolir la majoria de les accions previstes al Pla de Mandat i sanejar el deute públic rebaixant-lo del 75 al 54%.

David Bote (alcalde de Mataró): Cadascú ens vam presentar amb els nostres programes. Vam negociar un acord de mandat i que vam traduir en un Pla de Mandat. Avui podem dir que l’hem complert. Hi ha un 80% de compliment de les accions que els dos partits vam marcar que eren necessàries pel progrés per les persones de la nostra ciutat.

Sergi Morales (segon tinent d’alcalde i líder d’En Comú Podem Mataró): Ha estat clau la solidesa d’un govern estable que ha sabut treballar de forma honesta, lleial i responent les necessitats de les persones en el seu dia a dia. Ha estat el mandat de la resiliència en un context molt complicat.

Aquest mandat ha hagut de conviure amb les conseqüències derivades del Gloria, la crisi energètica o la inflació. La crisi més important però haurà estat la del coronavirus. De fet, és la que ha requerit més recursos i, alhora, ha comportat l’execució d’un 20% més d’accions que no estaven contemplades. Sumant les programades i les que han anat sorgint, en total s’haurà fet una inversió pública de 97 milions d’euros.

Pel que fa a projectes duts a terme al llarg d’aquests 4 anys, tant Bote com Morales, han destacat el Pla d’Impuls del Centre, el desplegament de l’anella ciclista, els nous contractes del Mataró Bus i de la brossa i la posada al dia o construcció d’equipaments culturals, educatius i esportius. L’assignatura més difícil a la qual han hagut de fer front aquest govern, admeten, ha estat la seguretat. De fet, s’ha endut una partida que ha superat els 16 milions d’euros anuals. Un altre dels reptes que han hagut d’afrontar ha estat el de l’atur. En 4 anys, només s’ha pogut reduir un punt percentual passant del 13 al 12%.

David Bote (alcalde de Mataró): Hi ha polítiques que fins que no arribes al 100% has de continuar batallant. Amb la seguretat has d’estar sempre a sobre, les polítiques d’ocupació, amb la neteja, amb les polítiques socials... Això vol dir que en aquell moment no ho vam fer bé? Ho vam fer tan bé com aquell moment ens va deixar fer.

Posant la mirada en el futur, hi ha iniciatives de les quals només s’haurà posat una primera pedra en aquest mandat i que queden pendents de cara el proper.

Sergi Morales (segon tinent d’alcalde i líder d’En Comú Podem Mataró): Ens ha faltat temps i hi ha projectes que queden pendents: el Parc d’Economia Circular, la revisió del Pla General, tot el desenvolupament del sector del Sorrall o la construcció del CareCityLab que està ara mateix en marxa.

Pel que fa la convivència amb l’oposició, Bote i Morales, subratllen que s’ha sabut estar a l’altura en moments de màxima dificultat com ho va ser la pandèmia. A banda, també han intentat vetllar per sumar grans consensos per posar en marxa projectes de mig-llarg termini tot i que no sempre han comptat amb el vot favorable de l’oposició.