Arrenca el curs polític mataroní

El primer ple revoca la concessió de la Medalla al Mèrit Professional atorgada el 2014 a Félix Riesco, ex cap de la Policia Nacional. Les juntes generals d’AMSA i PUMSA han precedit la sessió per fer relleus en les presidències

Primer dijous de mes, primer ple municipal del curs polític. Si dimecres tornaven a l’escola milers de mataronins, els polítics ho han fet en la sessió ordinària de setembre demostrant que tornen de les vacances amb ganes de treballar.

D’entre els 13 punts de l’ordre del dia destaca la revocació de la concessió de la Medalla al Mèrit Professional que l’any 2014 es va atorgar a Fèlix Riesco, l’ex cap de la Policia Nacional que, per evitar entrar a presó, va admetre haver cobrat suborns d’una xarxa criminal vinculada al tràfic de drogues. L’escàndol va esclatar l’any 2017.

El ple també ha servit per ratificar el decret de nomenament del president de l’EPE Mataró Audiovisual. El regidor de Bon Govern, Bona Gestió i Estratègia de futur, Miquel Àngel Vadell, agafa el relleu a Juan Carlos Jerez, qui no va repetir com a electe les passades eleccions municipals. Durant el període de transició entre els comicis del maig i aquesta sessió l’alcalde, David Bote, ha assumit la presidència de l’ens.

A l’apartat d’impuls i control del Govern, els grups de l’oposició han presentat quatre propostes de resolució. VOX i el PP ho han fet sobre les ocupacions, Junts insta a fomentar la participació ciutadana i ERC demana un pla d’estalvi i reutilització de l’aigua.

Per últim, entre els set precs i les set preguntes exposades, en destaquen sobre l’incivisme i les conseqüents molèsties a veïns d’algunes zones de la ciutat, la reestructuració de l’anella ciclista, el cost del pas de La Vuelta per Mataró, la venda ambulant no sedentària al barri de Cerdanyola o la participació a Les Santes.

Canvis a AMSA i PUMSA

Les juntes generals de les empreses municipals AMSA i PUMSA han precedit el primer ple municipal del curs, que ha començat a les vuit del vespre, mitja hora més tard del previst i una hora més tard del que és habitual en les sessions ordinàries.

S’acostuma a aprofitar la convocatòria d’una sessió plenària per incloure les juntes, ja que el ple és l’òrgan suprem de les societats municipals i, per tant, qui en nomena el Consell d’Administració.

En totes dues hi ha hagut canvi a la presidència. En el cas d’AMSA, surt Manuel Mas i entra Eloi Serrano, director de la Càtedra d’Economia Social del TecnoCampus. Pel que fa a PUMSA, el canvi ha estat entre regidores. Núria Moreno, qui amb la nova distribució assumeix l’àrea de Planificació Territorial, pren el relleu a Anna Villareal. La junta general de PUMSA ha començat amb un minut de silenci amb motiu de la mort, el passat mes d'agost, del gerent de l'empresa, Óscar García Dávila.