10 candidatures confirmades per a les eleccions municipals a Mataró

En l'àmbit comarcal, Esquerra, que des del 2015 és primera força al Maresme, es juga mantenir-se com el partit més votat

A Mataró, ja hi ha un total de 10 candidatures confirmades, les mateixes, ara per ara, que fa 4 anys, tot i que no es descarta que se'n sumi alguna més a última hora. A les del PSC, ERC, Junts per Mataró, En Comú Podem i Ciutadans, actualment amb representació a l'Ajuntament, s'hi sumen les del PP, la CUP, Vox, Valents i Mataró ens Mou. A l'aire queda encara Volem Mataró, que en té ganes, però no ha fet el pas definitiu, i el Front Nacional de Catalunya.

L'alcalde socialista David Bote repetirà com a candidat. Ho fa per tercera vegada consecutiva i amb l'objectiu difícil de repetir uns resultats que ell mateix no s'esperava, fregant la majoria absoluta.

L'únic partit que pot fer-li certa ombra és ERC, que el 2019 va obtenir 8 regidors. Per intentar-ho, els republicans han canviat de candidat. L'altre protagonista polític és l'alcaldable de Junts. A diferència d'Esquerra, el cap de llista, Alfons Canela, repeteix. El que no s'esperava era que es trobés un contrincant inesperat. Fa només 15 dies es presentava en societat la candidatura Mataró en Mou, de l'exregidor convergent Quim Fernàndez, que torna a la cursa electoral ara de la mà d'una plataforma que entre altres formacions, aplega el PDeCAT.

Amb llistes als 30 municipis del Maresme, ERC aspira a mantenir-se com a primera força a la comarca. Una posició que els republicans no han cedit des dels comicis de 2015, quan van esgarrapar-li a l'antiga CiU.

Per la seva banda, Junts i el PSC també tindran candidats arreu de la comarca. De fet, aquestes tres formacions es reparteixen gairebé totes les alcaldies. ERC en té 15; Junts, 8 (tot i que algunes d'elles com ara Cabrera o Calella les reivindica el PDeCAT); i el PSC, 4.

En l'àmbit comarcal, hi ha un bon grapat d'alcaldes i alcaldesses que han decidit no tornar a concórrer a les eleccions. La més sonada és la de l'alcalde de Tordera des de 1995, Joan Carles Garcia, però en la llista també hi figura el de Vilassar de Mar i president del Consell Comarcal, Damià del Clot; el de Cabrera, Jordi Mir; o la de Calella, Montserrat Candini. Si uns marxen, n'hi ha d'altres que són incombustibles com ara l'alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier; el de Llavaneres, Nani Mora o el de Pineda, Xavier Amor.