Trencat el pacte de govern a l'Ajuntament

Gairebé dos anys i mig després que PSC i CiU es posessin d’acord per governar de manera conjunta a Mataró, la sociovergència ha arribat al seu final. El primer tinent d’alcalde i cap del grup municipal de CiU, Joaquim Fernàndez, ha anunciat el trencament del pacte de govern entre les dues formacions. Ho ha fet aquest dijous al migdia en una roda premsa amb tots els regidors del grup, acompanyats pel president del PDeCAT a Mataró, Alfons Canela, el president del PDeCAT Maresme, Carles Bosch, i el membre de l’executiva nacional del PDeCat, Xavier Badia. Una compareixença en la que el fins ara primer tinent d’alcalde, Joaquim Fernàndez, esgrimeix l’actual situació política arran del que ha passat amb el referèndum d’autodeterminació, per sortir del govern de la ciutat. Fernàndez ha explicat que durant la roda de premsa d'aquest migdia que “fins avui mateix per treballar per la ciutat ha estat millor fer-ho des de dins del govern”. Durant la mateixa, Fernàndez també ha afegit que "la nostra sortida del govern és per dignitat democràtica".

El grup anuncia que contactarà "en les properes hores" amb "els grups municipals que van donar suport a la proposta sobre el Referèndum per plantejar-los una moció de censura que permeti rellevar David Bote de l'alcaldia de la ciutat". Concretament, Fernàndez ha anunciat que per tirar endavant la moció de censura parlaran amb ERC-MES, la CUP, ICV-EUiA, Volem Mataró i la regidora no adscrita. Unes formacions que dimarts van presentar de manera conjunta l’organització “Mataró per la democràcia”. Fernàndez també ha subratllat que excepte ICV-EUiA, que es va abstenir, són els mateixos grups que van aprovar una moció de suport al referèndum en el ple del mes de setembre.

Asseguren que durant aquests dos anys mandat sociovergent les formacions han estat "lluny" de trobar "una solució" política per donar resposta, han dit, a "la inquietud de molts ciutadans que volien anar a votar": "ens hem trobat amb un alcalde que no solament no ha pogut, no ha sabut o no ha volgut consensuar un posicionament sensat, sinó que s'ha significat com un dels alcaldes més visibles en aquesta croada antireferèndum. Ho demostren les seves aparicions a tots els mitjans de comunicació que fan de la lluita contra el dret de Catalunya a decidir el seu propi futur la seva raó de ser", han assegurat. Fernàndez també ha carregat contra l’actitud de David Bote de no condemnar els fets ocorreguts diumenge.