Torrent, protagonista de l’Anada a Ofici en el dia gran de Les Santes

Mataró ha viscut aquest divendres el gran dia de Les Santes. El 27 de juliol és el dia de les patrones de la ciutat, Juliana i Semproniana, i, com mana la tradició, se’ls ha fet un homenatge a la Basílica de Santa Maria amb la tradicional Missa de Glòria. Abans hi hagut el Toc de Matinades i l’Anada a Ofici. Aquest any, l’acte ha comptat amb la presència del president del Parlament,  el republicà Roger Torrent. 

L’homenatge a les santes de Mataró ha començat a les 7 del matí amb el Toc de Matinades, l’acte que combina música i foc i que serveix per avisar els mataronins de l’inici del gran dia de la Festa Major. Per tercer any consecutiu, set grups de grallers han donat l’avís des de set punts diferents de Mataró i s’han trobat davant de la basílica a les nou en punt per donar pas al Toc d’Ofici.  

A la mateixa hora, davant de l’Ajuntament, l’alcalde, David Bote, començava a rebre els regidors de Mataró i les autoritats que havien confirmat la seva assistència a la Missa de Glòria. Entre ells, dues diputades maresmenques: la mataronina Alícia Romero, del PSC, i Mònica Palacín, la líder d’ERC a Pineda de Mar. Però, si hi ha hagut algú que aquest any s’ha endut el protagonisme de l’Anada a Ofici ha estat el president del Parlament, Roger Torrent, qui havia demanat poder assistir a la missa. El republicà ha pujat fins a Santa Maria amb l’alcalde i la resta de la comitiva entre crits de ‘president’ i aplaudiments. Fins i tot s’ha saltat el protocol i s’ha fet fotos quan li demanaven.

Des de la comitiva, el cap grup municipal de CiU, Joaquim Fernández, explicava com estava vivint aquestes Santes, i des del públic, ho feia Joan Antoni Baron, exalcalde socialista de Mataró.   

L’Anada a Ofici, uns dels actes més solemnes de la Festa Major, junt amb la Missa de Glòria, s’ha viscut aquest any amb un ambient diferent al de la Crida, quan l’alcalde Bote va veure com l’interrompien el seu discurs amb xiulades i crits de ‘llibertat’, en referència als líders i polítics empresonats arran del Referèndum. Aquesta vegada, l’ambient ha estat més festiu i s’han vist poques pancartes amb el lema ‘llibertat presos polítics’. Però alguns regidors de Mataró han volgut aprofitar l’acte per incloure en la seva vestimenta el groc, el color amb el que simbòlicament es demana la llibertat dels presos. Ha estat el cas de CiU, ERC i la CUP.   

L’alcalde i les autoritats han pujat la Riera i el Carrer Nou en cercavila, acompanyats de la Família Robafaves, l’Àliga, d’altres figures de l’imaginari festiu de Mataró i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme, que ha posat la música al recorregut.

 

Informen B. Doñate/J. Peñaranda/E.Andrés

Tags: