Torra vol recuperar competències per dur a terme el pla de desconfinament

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat que el govern està elaborant diversos plans per quan es pugui reprendre l’activitat social i econòmica quan la crisi sanitària de la Covid-19 ho permeti. Segons Torra, el pic de casos i la pressió assistencial sembla que hauria passat, tot i que la situació continua sent d’alerta màxima, perquè es manté la sobrecàrrega del personal sanitari i encara existeix un risc real de rebrot de casos nous.

Torra assegura que la salut de la ciutadania va per davant de qualsevol altra decisió, tot i que es treballa per reprendre l’activitat econòmica quan sigui possible i també s’està elaborant  un pla de desconfinament. Pel que fa a les mesures econòmiques, el president afirma que el govern ha calculat que es necessiten 1.800 milions d’euros extres per fer front a la crisi del coronavirus, i no només els 14.000 milions d’euros que el govern espanyol repartirà a les comunitats autònomes, perquè aquests diners, segons Torra, ja es contemplaven. A més, el president també ha deixat constància que es treballa per engegar sectors ara crítics com el turístic, el del comerç i el cultural.  

Pel que fa al pla de desconfinament, Torra ha afirmat que s’està elaborant seguint criteris de l’OMS i amb l’epidemiòleg Oriol Mitjà al capdavant. El pla, condicionat a la crisi sanitària, consta de deu punts, exposat per ordre cronològic. Per poder fer possible el desconfinament, des del govern primer aposten per monitoritzar la població, aïllar els casos positius i tenir eines de protecció individual. Després, s’espera que les persones sanes puguin tornar al seus llocs de treball no essencials i que la sortida al carrer sigui esglaonada i per diferents grups poblacionals. El tercer pas del pla contempla que es puguin reunir menys de 30 persones en un mateix espai, sempre mantenint les distàncies de seguretat. Si tot evoluciona segons s’ha previst, la quarta opció serà reobrir escoles i finalment permetre l’obertura d’esdeveniments superiors a 30 persones.  

Segons Torra, cal que es donin les condicions òptimes per tirar-lo endavant i aïllar la mobilitat fins que els nous ingressos a l’UCI estiguin per sota del 20% dels casos. De fet, també es contempla fer crivatges a gran escala en les properes 16 setmanes, prioritzant la població de risc i els treballadors essencials. Un pla i un model que el president Torra ha volgut deixar clar que és la Generalitat qui hauria de tirar-lo endavant  i per això ha demanat el retorn de competències al govern de Pedro Sánchez.

Finalment, Torra també ha volgut enviar un missatge a la població més jove, encoratjant-los a crear un món nou, amb nous escenaris i un sistema redissenyat.

 

Informa: M.Rodríguez