Torra exigeix a Sánchez que lligui el desconfinament amb un pla que salvi l'economia

El president de la Generalitat, Quim Torra, reclama al govern espanyol mesures urgents que lliguin el pla de desconfinament amb un altre que salvi l’economia. Les mesures que reclama al govern de Pedro Sánchez són l’aprovació d’una renda bàsica universal, la congelació d’impostos per a empresaris i autònoms, el rescat de l’economia per part dels bancs i una novetat: un subsidi per a les famílies amb fills o dependents a càrrec que no puguin teletreballar ni reincorporar-se a la feina perquè no tenen amb qui deixar-los.    

El cap de l’executiu català ho ha exigit a Sánchez aquest diumenge, durant una reunió telemàtica amb la resta de presidents autonòmics, tal i com ho ha fet saber després, durant una compareixença davant la premsa. Segons Torra, s’ha d’actuar "de manera urgent per salvar l’economia" i fer-ho des de “la claredat i la transparència”, tenint en compte la situació que estan patint, tant les empreses afectades per la crisi del coronavirus, com les persones que ara mateix no poden compaginar la vida laboral i familiar.

En aquest sentit, Torra considera que ara i, sobretot els propers tres mesos, “cal donar tranquil·litat i confiança a les famílies que tinguin fills o dependents”. Per això, d’acord amb les demandes fetes pels sindicats, ha exigit un permís retribuït per a aquelles pares i mares amb fills o dependents a càrrec que no tinguin amb qui deixar-los quan hagin de reincorporar-se als seus llocs de treball. Amb les escoles i els centres de dia tancats, és de “justícia social” demanar aquest permís retribuït i, sobretot, que “es pugui cobrar”.  

A més d’aquesta nova demanda, el líder del govern català ha tornar a reclamar una renda bàsica universal, congelar el pagament d’impostos per a empresaris i autònoms, ajudar sectors com el de la cultura, molt afectat per l’aturada general durant l’estat d’alarma, i dotar de recursos econòmics aquelles empreses que ara hagin d’adaptar els seus negocis per garantir una seguretat total davant la Covid-19. Torra també ha demanat que siguin els bancs els que ajudin els ciutadans i no a l’inrevés, com va passar durant la crisi del 2008, quan va ser la ciutadania qui va assumir el rescat bancari. Aquesta crisi “no pot ser excusa per afavorir els lobbies de sempre”, ha afirmat el president català, tot exigint un rescat bancari per persones i empreses.

Com a cap del govern català, Torra s’ha compromès a actuar per rescatar tant la política sanitària com l’econòmica. “Prioritzarem el pressupost aprovat” fins ara, ha assegurat. Però, per poder actuar, ha tornat a demanar permís al govern de Sánchez perquè els ajuntaments puguin utilitzar el superàvits municipals, perquè així aquests també podran prendre mesures. El president català ha assegurat haver “estès la mà” en tot moment l’executiu de Sánchez per resoldre la crisi sanitària i econòmica. Però ha lamentat no haver-ne obtingut una resposta positiva. Sembla que “cada vegada més el PSOE i Podemos prefereixen buscar-se aliats com Ciutadans abans que debatre amb qui tenim idees plurinacionals i que pensem fer les coses d’una altra manera”, ha afirmat.