Tensió a l'Ajuntament al voltant del referèndum

CiU, ERC-MES i la CUP demanaran al Ple de setembre que l’alcalde de Mataró, el socialista David Bote, col·labori amb el desenvolupament del referèndum independentista de l’1 d’octubre i cedeixi espais municipals per poder fer les votacions. Segons els tres partits, el que demanen es basa en els "drets essencials i inalienables" de tota societat democràtica, uns drets que a més a més, "tenen el suport" d’una majoria de ciutadans.

En la proposta que presentaran aquest dijous, els tres partits afirmen que és "imprescindible" que l’Ajuntament de Mataró mostri lleialtat institucional amb el Parlament de Catalunya, que és la institució democràtica que ha d’aprovar la Llei del Referèndum per a l'autodeterminació, i que per tant col·labori cedint les urnes. Només així els ciutadans que vulguin votar podran fer-ho "exercint la seva llibertat de vot", diuen.

El portaveu d’Esquerra a Mataró, Francesc Teixidó, ha explicat que presenten aquesta moció perquè consideren "necessari" que l’Ajuntament col·labori amb la Generalitat i ha afegit que el govern de Mataró, format pel PSC i CiU, passa per un moment de "fragilitat" pel seu desacord en la qüestió del referèndum. 

El PSC presenta una esmena a la totalitat

Tot i això, el PSC, soci de govern de Convergència i Unió, ha respost a aquesta la proposta de resolució de CiU, ERC i CUP sobre l’organització del referèndum amb una esmena a la totalitat. Els socialistes detallen que, un cop es conegui el marc legal de la convocatòria i la possible participació dels ajuntaments es demanarà als serveis jurídics de l’Ajuntament i de la Diputació de Barcelona, i al Consell de Garanties Estatutàries, els informes necessaris per analitzar les implicacions legals de l’administració municipal. Uns informes, que segons els socialistes, es lliuraran a la Junta de Portaveus i als representants sindicals dels treballadors i treballadores municipals. El primer secretari dels socialistes a Mataró, Juan Carles Jerez, assegura que no pot considerar que el referèndum estigui convocat i, de moment, és només ‘un futurible’.

El PSC portarà aquesta esmena a la totalitat al ple d’aquest dijous. Una decisió que, segons Jerez, respon al fet d’ajustar-se a la legalitat que existeix actualment, tot i que, si troben fórmules legals des dels serveis jurídics consultats, el govern municipal respondrà positivament a les peticions de la Generalitat. Jerez ha deixat clar que no faran campanya ‘en contra’, però també vol constatar que no els demanin que fomentin ‘una qüestió en la que no confien’.