Sanitat privada a disposició, nova mesura contra el Covid-19

Instal·lacions de sanitat privada a disposició dels consellers i exèrcit militar desplegat a tot el territori espanyol. Aquestes són algunes de les mesures que s'han decidit aquesta tarda i que s'han exposat a la roda de premsa dels ministres de Sanitat, Defensa, Interior i Transports. Salvador Illa, Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaksa i José Luis Ábalos han incidit en la necessitat de desplegar una actuació conjunta de totes les comunitats i han aprofitat l'avinentesa per agraïr la feina al personal sanitari i als ciutadans.

Sanitat posarà a disposició hospitals privats i habilitarà espais com a centres mèdics en règim de consulta o hospitalització. També autoritza la contractació de personal sanitari i la suspensió de la rotació de residents perquè puguin donar suport
a les àrees que siguin necessàries. Per altra banda, es dona un termini de 48h perquè totes aquelles persones que disposin de productes sanitaris com mascaretes, guants, bates o solucions hidroalcohòliques ho posin en coneixement del ministeri. També demana que se'ls informi de totes aquelles empreses que tenen capacitat per fabricar aquests materials.

Margarita Robles, des de Defensa, ha remarcat la necessitat d'una actuació conjunta de totes les comunitats autònomes, fent especial èmfasi a Catalunya davant les preguntes dels periodistes. Ja s'han desplaçat unitats militars en 7 ciutats del territori i han anunciat que es desplaçaran a totes aquelles poblacions que sigui necessària la seva intervenció. L'exèrcit de l'aire donarà suport als trasllats i evacuacions per via aèria.

El ministeri de l'interior actuarà en el control de moviments dels ciutadans amb eines legals, si cal, per posar sancions a tots aquells que no respectin les decisions de semiconfinament. Pel que fa a les persones privades de llibertat, s'ha suspès les comunicacions ordinàries i els permisos als centres penitenciaris per protegir la salut dels interns, però s'augmentaran les comunicacions telemàtiques.
També es donarà especial suport a la gent gran, el col·lectiu més vulnerable, per garantir el subministrament alimentari i de productes de primera necessitat. Demà dilluns es farà la primera reunió de protecció civil amb la presència de totes les comunitats autònomes. Fernando Grande-Marlaksa, ha destacat d'aquest primer dia d'estat d'alarma, que no s'hagin produït incidents remarcables i que la majoria de ciutadans hagin respectat les mesures.

Pel que fa a la mobilitat, José Luís Ábalos, ha anunciat una reducció del 50% de l'oferta de transport públic, menys en el servei de Rodalies, que opera per la dotació ordinària.

També es donarà competències a cada comunitat autònoma per fixar la reducció del moviment en carreteres, vies ferroviàries, mar i cel fins a on es consideri necessari. Renfe reduirà un terç de la capacitat per tal de garantir la distància entre els passatgers. Una altra mesura és l'increment de les mesures d'higiene a una neteja diària dels vehicles. Sobre els sistemes de venda online s'ha indicat que hauran d'incloure missatges que aconsellin utilitzar el transport públic només en casos estrictament necessaris.

Des d'avui els ministres es reuniran diàriament per analitzar les mesures implantades.

Informa: J.Peñaranda