Sánchez preveu que es pugui passejar i fer esport al carrer d’aquí a una setmana

El president del govern espanyol ha avançat en la roda de premsa d’aquest dissabte que a partir del 2 de maig es podrà sortir al carrer per fer exercici físic de manera individual i per passejar amb les persones amb qui es conviu habitualment. Una segona mesura d’alleujament del confinament que s’aplicarà sempre que l’evolució del coronavirus continuï sent favorable com la tendència d’aquests últims dos dies, en què s’han registrat més persones curades que nous contagis.

Pedro Sánchez s’ha referit a aquestes dades com a una “primera victòria parcial” fruit de l’esforç col·lectiu i de la fase de confinament iniciada ara fa sis setmanes. Per això també ha anunciat que aquest dimarts el Consell de Ministres aprovarà un pla de desescalada que s’ha estat treballant durant tres setmanes basant-se en el criteri d’experts. Una etapa que podria iniciar-se a mitjans de maig i que hauria de conduir a la nova normalitat que, segons Sánchez, ha de regir el dia a dia de la ciutadania fins que es trobi una vacuna per al virus.

A més, ha detallat que aquesta fase de transició que presentarà el mateix dimarts serà, d’una banda, gradual, és a dir, l’activitat es recuperarà per etapes i sota unes limitacions i condicions que aniran variant amb el temps. D’altra banda, també serà asimètrica, a diferents velocitats en funció de la situació que es visqui a cada zona. I, finalment, serà una desescalada coordinada, amb les mateixes regles per a tothom, sota uns mateixos indicadors, malgrat els diferents ritmes. En aquest sentit, i després que algunes comunitats autònomes ja hagin redactat plans propis, Sánchez ha demanat que cap territori es precipiti.

Sánchez ha fet una crida a la prudència perquè, assegura, no hi ha un full de ruta definit que condueixi cap a aquesta nova normalitat i les úniques referències són les recomanacions de la comunitat científica i les experiències d’altres països. També ha insistit en la responsabilitat individual i la importància de mantenir les mesures de protecció de cara a la sortida dels menors de 14 anys a partir d’aquest diumenge.

Informa: L.Cera