Sánchez anuncia una pròrroga "definitiva" de l’estat d’alarma i la recuperació de competències

Serà la sisena i, segons el president espanyol, l’última. Tindrà la mateixa durada que les anteriors, quinze dies. Això vol dir que a partir del 21 de juny s’entraria a la denominada ‘nova normalitat’. La petició d’aquesta nova pròrroga de l’estat d’alarma tirarà endavant gràcies als acords amb el PNB i ERC. La formació basca tornarà a donar-hi suport i els republicans s’abstindran en la votació a canvi que les autonomies recuperin competències –excepte la regulació de la mobilitat– i gestionin la fase 3 gairebé en la seva totalitat. En altres paraules, el govern central trasllada a les comunitats autònomes la màxima responsabilitat en la gestió de la desescalada a partir de l’última fase. Així doncs, els presidents passaran a gestionar els ritmes i les modalitats de la tornada a la normalitat i, en paraules de Pedro Sánchez, “es passarà de la cogovernança a la governança plena per part de les comunitats.”  Sánchez també ha ofert a les autonomies el suport de l’executiu espanyol i l’assessorament dels seus especialistes. Precisament, ha aprofitat la compareixença d’aquest migdia per dedicar unes paraules de reconeixement a la tasca i actitud del doctor Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Previsions econòmiques
La petició de la sisena pròrroga de l’estat d’alarma no és l’únic anunci que han rebut els presidents autonòmics en la dotzena videoconferència que han mantingut amb el líder socialista. Les comunitats també participaran del repartiment del fons europeu per a la recuperació. Sánchez ha confirmat que la inversió de la Comissió Europea per a Espanya fregarà els 140.000 milions d’euros que serviran per ajudar de manera directa els sectors més afectats per la crisi sanitària com el turisme, el comerç, el transport o l’automoció.

La reunió telemàtica d’aquest diumenge, a més, ha servit per recollir les peticions d’alguns territoris que demanen gestionar l’ingrés mínim vital aprovat aquest divendres en un Consell de Ministres extraordinari, tal com faran el País Basc i Navarra. En aquest sentit, Pedro Sánchez ha aprofitat la roda de premsa per parlar de la recuperació econòmica que es preveu a l’estat espanyol. Les previsions parlen d’una caiguda brusca aquest any i una recuperació que s’allargarà els propers dos anys. Unes previsions que arrossegaran la taxa de pobresa d’Espanya, la més alta dels països del seu entorn. Un 7% de les llars espanyoles es troben per sota del llindar, una dada que duplica la mitjana de la Unió Europea i triplica les xifres de països com Alemanya. Sánchez justifica que l’eradicació de la pobresa continua formant part dels plans del govern espanyol amb l’aprovació de l’ingrés mínim vital. S’aplicarà a partir del mes de juny, a partir de demà, i assegura que pot beneficiar quatre de cada cinc persones que es troben en situació de pobresa extrema. O, el que és el mateix, a més de dos milions de ciutadans.

Nova setmana, noves fases
Tot plegat, a les portes d’un nou canvi de fase en algunes zones de tot l’estat. A Catalunya, les regions sanitàries de Girona i Catalunya Central i també els territoris del Garraf i l’Alt Penedès entren demà a la fase 2 que, entre d’altres coses, permet visitar familiars a les residències i anar a la platja a banyar-se i prendre el sol. També desapareixen les franges horàries, excepte per a la gent gran, i es podran fer trobades de fins a 15 persones. Es permet la reobertura d’escoles, decisió que ha generat polèmica i neguit entre els centres educatius, i la mobilitat segueix restringida més enllà de la regió sanitària.

Per la seva banda, les regions de Barcelona Ciutat i les Àrees Metropolitanes Sud i Nord –a la que pertany gran part del Maresme, d’Arenys de Mar cap avall– encetaran el juny entrant a la segona setmana de la fase 1. Ho faran amb una novetat, que s’anunciava a finals de setmana: la seva unificació en una sola zona que donarà llum verda als desplaçaments entre les tres regions. A més, aquest dissabte s’han publicat al BOE algunes variacions que relaxen les mesures inicials. Per exemple, es permet que obrin les piscines, però només per a ús esportiu i amb cita prèvia. Novetats també en l’àmbit del comerç. Els establiments deixaran de fer una neteja a fons sis vegades al dia i passaran a fer-ne dues.

Finalment, a la fase 3 desapareixen les franges horàries per a tothom i els bars podran servir a la barra, mentre les terrasses es podran omplir fins al 70% de la seva capacitat. Unes mesures de les que, de moment, només podran gaudir Formentera i les illes canàries d’El Hierro i La Gomera.

Informa: L.Cera