Reducció de la mobilitat i les trobades socials, la petició de Pedro Sánchez

Segons el president espanyol, només d’aquesta manera es podrà evitar haver d’aplicar un confinament dur en un futur.

Aquest migdia, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez ha comparegut per comunicar una declaració institucional sobre la situació actual del país referent a la Covid-19. D’una banda, ha volgut reconèixer l’esforç que els governs autonòmics estan fent a l’hora d’aplicar mesures de seguretat complementàries per tal de frenar l’ascens de la corba de contagis. Tot i així, Sánchez ha reconegut que amb això no n’hi ha prou. El president ha detallat que ‘hem arribat a duplicar la xifra de casos notificats en 24 hores respecte el pitjor dia de la primera onada’. Una dada esfereïdora però que justifica ja que actualment es realitzen moltes més proves PCR. De fet, ha destacat que si ara les xifres d’hospitalitzats i de defuncions són inferiors a les de la primavera és perquè actualment es detecta el 70% dels casos positius, mentre que en aquella època només es diagnosticava un 10%.  

Per tal de posar fi a l’ascens d’aquesta segona onada, Sánchez ha demanat a la població reduir la mobilitat i les trobades socials. Dues peticions que evitaran, en els propers mesos tornar a implantar un confinament dur com el del mes de març.

D’altra banda, el president espanyol ha recordat que ahir a la reunió que va mantenir el ministre de sanitat, Salvador Illa, amb els seus homòlegs de les comunitats autònomes, es van fixar 4 nivells de risc d’alerta: baix, mitjà, alt o extrem. Uns nivells que determinaran l’aplicació d’unes o altres mesures. Els factors que es tindran en compte per atribuir un nivell o altre a una comunitat seran, per exemple, el nombre de casos positius per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies, la incidència en l’última setmana, la afectació sobre persones de més de 75 anys o la quantitat de positius entre les proves realitzades.

Informa: L.Sanmiquel