Reaccions polítiques a l'anunci d'eleccions al Parlament

“Una vegada s’hagin aprovat els pressupostos al Parlament, anunciaré la data de les eleccions. Unes eleccions que han de servir per refer el mandat democràtic d’un país que vol democràcia, justícia i llibertat. Hem d’avançar cap a l’objectiu de culminar el mandat de l’1 d’octubre, és a dir la independència, retrobant-nos tots en la unitat”. D’aquesta manera, anunciava ahir al migdia el President de la Generalitat, Quim Torra, el final anticipat de la legislatura. Aquest final, però, es produirà després de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat, prevista pel mes de març. Segons Torra, aquest pas és necessari per poder resoldre dèficits socials i necessitats urgents de la ciutadania. Uns pressupostos que previsiblement que tiraran endavant amb el suport de Catalunya en Comú Podem. Aquestes eleccions provenen del trencament de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana al govern de la Generalitat, evidenciat aquest dilluns quan els republicans no van aplaudir el discurs de Quim Torra després que se li retirés l’acta de diputat.

Tot i que creu que no és gaire comú “validar un pressupost per automàticament donar per finalitzat el mandat”, el líder de Junts per Mataró, Alfons Canela, considera que aquesta aprovació denota la responsabilitat política de Quim Torra, perquè prioritza el benefici de Catalunya. Canela també creu que era inviable seguir amb la legislatura després dels “atacs constants” cap al president de la Generalitat per part dels òrgans judicials i administratius de l’estat espanyol.

Pel cap del grup municipal d’ERC-MES, Francesc Teixidó, que el president Torra validi el pressupost negociat per Pere Aragonès i tingui interès en la mesa de diàleg negociada entre ERC i el PSOE significa que els republicans no ho han fet “tan malament”. Teixidó creu que a llarg termini, ser honestos amb la ciutadania reporta més èxits que “gestos i simbolismes estèrils”. També assegura que s’ha de diferenciar entre la unitat estratègica per aconseguir la independència i la uniformitat.

Tant Ciutadans com el PSC consideren il·lògic aprovar uns pressupostos que haurà de gestionar un altre govern, però creuen que era el moment per convocar eleccions. La líder de Ciutadans a Mataró, Cristina Sancho, assegura el govern de Quim Torra ha estat incapaç de governar Catalunya i que s’ha d’estudiar si la convocatòria d’eleccions és factible després de la seva inhabilitació com a diputat. Per la seva banda, el primer secretari del PSC de Mataró, Juan Carlos Jerez, creu que aquestes eleccions són necessàries per la inactivitat del Parlament aquests dos últims anys.

El cap del grup municipal d’En Comú Podem Mataró, Sergi Morales, en canvi, opina que la decisió de Torra d’aprovar els pressupostos abans d’anar a eleccions és encertada i necessària per poder revertir les retallades dels últims anys. A més, considera que la Junta Electoral Central "no té atribucions per inhabilitar diputats o presidents", però creu que s’ha d’acatar la resolució judicial.

El Ple d’aprovació dels pressupostos de la Generalitat està previst pel 18 de març, per tant les eleccions no se celebraran abans de mitjans del mes de maig.

 

Informa: S.Ruiz