Reaccions polítiques als resultats de les eleccions generals del 10N

Unes eleccions generals que han tornat a donar la victòria als socialistes, tant a l'estat espanyol com també a Mataró. En aquest sentit, el Primer secretari del PSC al Maresme, Xesco Gomar es mostrava satisfet pels resultats. Reconeixia una lleugera davallada, però afirmava que la seva formació a Mataró ha tingut una caiguda inferior que a la resta de municipis catalans.

A Catalunya, la primera força ha estat Esquerra Republicana. Uns resultats, que valora molt positivament la presidenta local d'ERC, Anna Salicrú, juntament amb l'augment de vots de l'independentisme. Un altre motiu de celebració, per Salicrú, és haver superat el nombre de diputats que ha tret Ciutadans a tot Espanya.

Per la seva banda, el líder d'En Comú Podem Mataró, Sergi Morales, també es mostrava content, perquè la seva formació han pogut consolidar-se com el tercer partit més votat de Mataró. Tot i això, considera que els resultats globals deixen un escenari polític pitjor que el del 28 d'abril. També Alfons Canela, de Junts per Mataró es mostrava satisfet. La seva formació ha crescut en uns 500 vots a la ciutat de Mataró, i al conjunt de Catalunya ha obtingut un escó més.

Finalment la decepció era per Ciutadans, la cap del grup municipal Cristina Sáncho ha reconegut que els d'ahir són uns mals resultats pel seu partit i lamenta que amb la seva caiguda Espanya quedi ara amb un partit de centre menys.

Possibles pactes de govern

Unes eleccions generals que han deixat a un escenari fragmentat i d'aritmètica complexa i que tornen a plantejar la mateixa pregunta: quines són les negociacions i pactes que faran falta per formar govern? El Primer Secretari dels Socialistes a Mataró, Xesco Gomar, afirma que serà difícil un acord amb el PP per aconseguir la seva abstenció. Reconeix que la intenció del PSOE és tirar endavant un govern progressista amb Unidas Podemos i que per aconseguir-ho parlaran amb totes les forces polítiques amb representació al congrés a excepció de Vox.

Per la seva banda, la resta de formacions amb representació al consistori consideren factible que es produeixi una gran coalició entre PSOE i PP. El principal grup a l'oposició al consistori, ERC-MES, a més considera molt complicat que els republicans puguin donar suport a un eventual pacte entre PSOE i Unidas Podemos, després de la duresa dels posicionaments dels socialistes després de la sentència. Un gran pacte d'esquerres, segons el cap del grup municipal d'En Comú Podem Mataró, Sergi Morales, és el que reclama la societat i és al que s'hauria de poder arribar, tot i que creu l'opció més probable és un pacte entre socialistes i populars.

La líder de Ciutadans, Cristina Sáncho, va més enllà i fa referència a un possible acord entre PSOE i PP, com a única solució, des del seu punt de vista, per recuperar l'estabilitat política a l'estat espanyol.
Finalment, Alfons Canela, líder de Junts per Mataró, afirmava que els resultats d'aquest diumenge marquen un canvi d'escenari en el qual es confirma la desaparició del bipartidisme i de les grans majories. Un escenari que obligarà a pactes.
Unes reaccions que tots els candidats han expressat a micròfons de Mataró Audiovisual al llarg del matí.

Informa: A.Gual/ S.Ruiz