Reaccions a l'oferiment de Joaquim Fernàndez pel referèndum

El primer secretari del PSC, Juan Carlos Jerez, afirma que l’oferiment de CiU per facilitar el referèndum a Mataró no tindrà efectes pràctics. En declaracions a “El Mirador”, Jerez ha insistit en què l’únic que té potestat per obrir espais electorals és l’alcalde, David Bote. Jerez s’ha pronunciat en resposta a l’anunci fet ahir per Joaquim Fernàndez, cap del grup municipal de CiU. Precisament, Fernàndez va tirar ahir pel dret i va oferir espais municipals per celebrar el referèndum. Fernàndez s’ha dirigit al Delegat territorial del Govern de la Generalitat a través d’una carta per a fer aquest oferiment. El cap del grup municipal considera que els atacs contra les llibertats bàsiques del govern del PP recolzen la seva decisió.

Amb aquesta acció, el, també regidor de participació ciutadana, Joaquim Fernàndez passa per alt la negativa de l’alcalde David Bote de cedir espais municipals per a la celebració del referèndum. Tot i això, Fernàndez es reafirma en la necessitat de mantenir el pacte de govern entre PSC i CiU per poder garantir la celebració del referèndum de l’1-O. Un pacte de govern del qual tampoc ha dubtat, per ara, el primer secretari dels socialistes mataronins, Juan Carlos Jerez. Des del PSC insisteixen que la solució al conflicte és realitzar un referèndum legal i acordat amb l'estat espanyol.

Reaccions des de l'oposició

La crisi en el si del govern municipal ha aixecat una onada de reaccions entre els grups municipals a l’oposició. Des dels partits sobiranistes i independentistes agraeixen el gest de Joaquim Fernández, però consideren que arriba tard. Més quan la Generalitat ja ha organitzat el dispositiu necessari a Mataró per garantir als ciutadans que diumenge vulguin participar al referèndum. Des d’ERC, Francesc Teixidó, ha apuntat que aquesta acció, de fet, pot entorpir el desenvolupament normal de la jornada. Tot i que ERC ha passat molt de puntetes per la crisi de govern i la possibilitat de trencament del pacte, qui si ho ha parlat obertament han estat els grups de PP PxC i ICV. Tots tres consideren que el pacte de govern ja no té sentit i és moment de posar-hi el punt final. Precisament, la setmana passada, el portaveu dels populars, José Manuel López, va emplaçar CiU a acabar amb la sociovergència vigent des de 2015. 

Per la seva banda, des de Ciutadans s’alieen en la mateixa postura que el PSC i consideren que la mesura no tindrà efectes pràctics a Mataró. El cap del grup municipal, Juan Carlos Ferrando, ho ha considerat com una conseqüència del conflicte intern que viu el PDeCAT. Finalment, des de VOLEMataró s’han posicionat al costat de CiU i ha celebrat la decisió de Joaquim Fernàndez. La cap del grup municipal, Montse Moron, ha acusat Bote de voler guanyar electorat i fer-ho entre les persones d’edat més avançada