Pedro Sánchez posa a disposició l'estat d'alarma a les comunitats autònomes

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha posat a disposició de les comunitats autònomes la sol•licitud i activació de l'estat d'alarma. El president ha allargat la mà a les comunitats perquè, a través de les seves autoritats sanitàries competents es prengui la decisió i que s'utilitzi l'estat d'alarma com a l'"eina constitucional, útil i necessària" que és, ha dit Sánchez. Una mesura que ja es va oferir a les comunitats autònomes durant les últimes fases de la desescalada.

Durant la compareixença que ha ofert aquest migdia el president, també s'han anunciat altres mesures com els dos mil efectius de les forces armades que faran tècniques de rastreig "on se'ls necessiti" el conjunt de l'estat. Precisament, per rastrejar i aturar l'expansió del coronavirus, es pretén reforçar els mitjans digitals que s'utilitzen com a "radar-covid" arreu del territori.

Sánchez també ha parlat de la corba de contagis i ha assegurat que al 24 d'agost s'havien detectat 405 mil contagis, 40.427 diagnosticats en els darrers 7 dies. El president també ha concretat que hi ha 74 persones que es troben ingressades a les unitats de cures intensives (UCI) de l'estat i 96 persones que haurien perdut la vida per aquesta malaltia. Unes xifres que, segons Pedro Sánchez, es relacionen amb dues conclusions diferents: que la situació territorial del virus és desigual i que la cobra és preocupant.

És per aquest motiu que Sánchez ha volgut traslladar un missatge d'"alerta i serenitat" a la població. Ha parlat d'unitat, de respecte i de responsabilitat col•lectiva per "doblegar la segona corba".

Per últim, el president també ha volgut mencionar tant el tema educatiu com l'econòmic. Pel que fa al curs escolar ha assegurat que el govern posa "tota l'energia" en començar el curs "amb normalitat". Ha explicat que fa mesos que es treballa amb el disseny del nou curs escolar per "garantir la màxima seguretat". En termes econòmics el president ha dit que s'ha d'"impulsar la recuperació econòmica com més aviat millor" i que aquesta passa, en part, per injectar "els impulsos acordats amb Europa". Tema que ha relacionat amb els pressupostos de l'estat, que assegura que són "necessaris". Sánchez ha afegit  que "els pressupostos antics ja eren inservibles i que ara són pitjors que inútils". També ha parlat dels ERTES i dels acords que s'han pres al llarg dels últims mesos per allargar-los, ara fins al 30 de setembre.

Informa: M.Gómez / C.Sánchez