Pedro Sánchez: "El confinament ha salvat 450 mil vides a Espanya"

El President del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut per última vegada avui a les 14h al Palau de la Moncloa per anunciar el final de l'estat d'alarma, que acabarà d'arribar demà diumenge a tot el territori espanyol. Sánchez ha fet balanç de la que ha anomenat la commoció sanitària i econòmica més gran dels últims 80 anys. El president ha remarcat que el confiament ha salvat unes 450 mil vides a tot l'Estat i 3 milions a tot el continent europeu.
Tot i això, ha demanat que no abaixi la guàrdia, que se segueixin al peu de la lletra les mesures d'higiene i protecció. Ha dit que "tots podem ser un mur o una via de contagi pel virus", fent una crida a la responsabilitat de cadascú. De fet l'OMS assegura que la pandèmia està encara en fase d'expansió i que a hores d'ara hi ha 180 mil nous contagis a tot el món, 18 vegades més que el dia en què es va declarar l'estat d'alarma a Espanya. Sánchez ha assegurat, però, que el país està preparat per una nova onada de contagis. Hi ha una reserva de productes estratègics per fer front a un possible rebrot.

El president ha volgut reconèixer novament l'esforç, dedicació i compromís dels professionals sanitaris i de totes aquelles persones que han estat a primera línia, fent esment especial a les dones, que ocupen un percentatge molt elevat d'aquests llocs de treball. El 16 de juliol es farà un gran homenatge d'estat que presidirà el rei i comptarà amb la presència dels presidents autonòmics, les màximes autoritats europees i el director de l'organització mundial de la salut.

Sánchez ha seguit el discurs parlant dels propers passos a seguir: Recuperar l'economia i renovar-la per fer-la més inclusiva i sostenible. Aquesta vegada amb l'avantatge, ha dit, de la resposta d'Europa, que espera que no repeteixi els "errors" del 2008, fent referència a les reticències dels països del nord per concedir ajudes econòmiques.

Informa: J.Peñaranda