Pedro Sánchez demana unitat d'acció

En la conferència de presidents d'aquesta setmana Pedro Sánchez ha fet un discurs cap als presidents autonòmics centrat en tres punts; transparència, coordinació i lleialtat.

Durant la trobada el president espanyols els hi hauria presentats les xifres esperançadores que li permeten assegurar que no es tracta d'una victòria, que ha situat encara lluny, però sí que, segons el mateix Sánchez "aquests són els primers passos decisius per guanyar la batalla. No podem deixar les armes, perquè la guerra encara segueix. Ens trobem davant un enemic que ens amenaça en treure'ns vides i alhora en paralitzar-nos econòmicament". és aquets discurs el que segons Sánchez fa que s'hagi pres la mesura de rebaixar les mesures de confinament i que demà (o dimarts en comunitats autònomes com Catalunya) alguns treballadors espanyols, més enllà dels espanyols, puguin tornar a les seves feines. Tot això Sánchez ha explicat que no es tracta d'una desescalada, perquè el confinament es manté. I seguint les indicacions de l'OMS i els experts, ha recordat que les persones que presentin símptomes o hagin tingut algun contacte amb persones amb coronavirus, no han d'anar a treballar. Com tampoc ho han de fer persones vulnerables com gent gran, embarassades o amb malalties cròniques. Dins aquest retorn a les feines, ha demanat també un esforç als mateixos treballadors d'evitar el transport públic sempre que sigui possible i a les empreses que els treballadors tinguin les màximes condicions de protecció.

Per Sánchez venen setmanes on la coordinació serà molt important. Després de destacar, de nou, que el confinament no ha acabat, només el període d'hibernació econòmica aprofitant la Setmana Santa, i ha explicat que a partir d'ara treballaran amb marcadors que guiaran la futura desescalada. Seran aquests marcadors els que aniran eliminant les restriccions. Un d'aquests marcadors serà el sistema de salut, i si tot va com fins ara l'inici de la desescalada l'ha situat d'aqui dues setmanes, i de forma progressiva i cautelosa. I en aquest sentit si les xifres dels marcadors són contràries, no ha descartat fer passos enrere.

On si ha demanat una desescalada, no progressiva sinó en aquest cas ràpida, ha estat en el tema polític. I per fer-ho ha posat com a exemple la gestió de la crisis que s'està fent des d'Europa. Sabent que hi ha coses a millorar, el president espanyol creu que tothom treballa cap al mateix sentit. A nivell espanyola Sánchez ha demanat deixar de banda diferències entre administracions i deixar enrera el llenguatge agressiu per part de totes les parts. Segons el propi Sánchez "Si hi ha unitat a hospitals, llocs de treball o balcons, aquesta unitat hem de ser capaços de fer-la veure en l'àmbit polític, si no estem donant una molt mala imatge". En aquest sentit ha apel·lat directament cap al principal partit de l'oposició, el Partit Popular o als diferents presidents autonòmics que s'han mostrat molt crítics amb Sánchez.
En aquest sentit en el seu discurs el president espanyol ha explicat que durant aquesta setmana espera convocar a les diferents forces polítiques, sectors empresarials, sindicats, comunitats i ajuntaments per una primera reunió per impulsar nous pactes de la Moncloa.

De fet durant el seu discurs, marcat per un llenguatge bèl·lic sempre present, ha parlat que després de la "guerra" del coronavirus vindrà la "post-guerra" i en allà espera poder trobar els diferents actors d'una Espanya que ha descrit com "obertament pluripartidista".