Pedro Sánchez allarga l’Estat d’Alarma 15 dies més

L’augment de casos de coronavirus a l’estat ha desencadenat que el govern espanyol plantegi de manera oficial la pròrroga de l’Estat d’Alarma durant 15 dies més. Així doncs, aquesta situació s’estendria fins l’11 d’abril. Tal com està previst a la Constitució, aquesta ampliació ha de ser aprovada al Congrés de Diputats. És per això que Pedro Sánchez espera poder comptar amb el compromís, una altra vegada, de la cambra per tirar endavant la prolongació.

El president espanyol ho ha anunciat a la roda de premsa posterior a la trobada que ha mantingut de manera virtual avui amb tots els presidents autonòmics. Tot i no transcendir molta de la informació tractada en aquesta reunió, Sánchez ha destacat la cooperació màxima que hi ha entre els presidents. A més, ha explicat que han repassat i avaluat les actuacions que s’estan realitzant des de l’entrada en vigor de l’Estat d’Alarma. D’altra banda, també s’ha posat sobre la taula la necessitat de continuar treballant amb una unitat d’acció perquè només així és com es vencerà el virus.

Per donar resposta a la crisi sanitària actual, Pedro Sánchez ha revelat 5 noves ordres. En primer lloc, ha assegurat que es vetllarà perquè totes les comunitats puguin comptar amb les instal·lacions, materials i professionals de les residències de gent gran privades. D’aquesta manera, es busca millorar les condicions dels que hi resideixen i reduir de manera dràstica el contagi entre ells. En segon lloc, entrarà en vigor una restricció aèria temporal que anul·larà aquells viatges procedents de tercers països que no siguin imprescindibles. Aquesta mesura s’aplicarà durant els propers 30 dies i no afectarà aquelles persones que viatgin des de qualsevol punt de dins de l’Espai Schengen o aquells que estiguin intentant tornar a casa des d’un país de fora de la Unió Europea.

D’altra banda, les forces armades ampliaran les seves funcions. A partir d’ara, s’encarregaran dels trasllats aeris i terrestres dels pacients entre hospitals. L’objectiu és transportar-los fins a altres centres que no estiguin saturats o que tinguin més recursos per atendre’ls amb garanties. Una altra ordre és la de facilitar més recursos als ajuntaments perquè puguin repartir productes de primera necessitat a aquelles persones que formin part del col·lectiu de risc. D’aquesta manera els evitaran haver de sortir de casa per adquirir-los.Finalment, l’última mesura anunciada ha estat la creació d’una reserva estratègica de productes sanitaris destinats a combatre futures pandèmies.

La compareixença de Pedro Sánchez ha acabat amb un nou reconeixement a la tasca dels professionals sanitaris i a les iniciatives solidàries que estan sorgint aquests dies. A més, ha volgut concloure que aquesta emergència se superarà només si hi ha responsabilitat cívica.

Informa: L.Sanmiquel