Mor l'exregidora mataronina Anna Comas Valls

Fotografia d'Anna Comas en el programa El Racó, de Mataró Audiovisual_Foto Grup Hisòria Casal

La mort es va produir divendres de forma sobtada. Anna Comas havia estat regidora de l’Ajuntament de Mataró durant diversos mandats. Va formar part de la candidatura del PSC a les eleccions municipals de 1983, amb una llista encapçalada per l’alcalde Manuel Mas. A partir d’aquí, Anna Comas va encadenar diversos mandats, sempre amb responsabilitats a l’equip de govern. Va ser regidora durant quatre legislatures, de 1983 a 1997, any en que abandonar la política a mig mandat. Anna Comas va ocupar diverses carteres a l’Ajuntament de Mataró, entre elles la de Cultura. Va ser en aquesta etapa que nomenar el periodista Manuel Cuyàs, també mort recentment, com a director del Patronat Municipal de Cultura. Anna Comas també va ser responsable de Sanitat i Serveis Socials, Relacions Ciutadanes, Interior, personal i informàtica i Hisenda.

Anna Comas Valls havia estat professora en diverses escoles de Mataró, abans i després del seu pas per la política municipal. Va destacar com a professora de català i havia estat vinculada a Òmnium Cultural i el Centre de Normalització Lingüística. En l’àmbit cultural, Comas havia escrit diversos articles sobre cultura catalana, destacant els seus treballs sobre Pompeu Fabra a la revista Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria i la seva participació en l’Any Fabra. Els seus últims escrits formen part del col·leccionable “L’Abans de Mataró. Recull gràfic 1965-1992”, editat per Efadós amb la participació de diversos autors locals i que acaba de sortir a la venda fa pocs dies. També havia participat en tertúlies radiofòniques del Grup d’Història del Casal al programa “El Racó”, de Mataró Audiovisual.

Anna Comas era militant històrica del PSC i havia tingut diverses responsabilitats dins de l’executiva del partit a Mataró. En va ser primera secretària entre 1979 i 1982 i membre de l'executiva comarcal de 1982 a 1984. Amb el canvi de segle, va assumir la secretaria de formació, coordinant des d'aquesta àrea la col·lecció de llibres que el PSC dedica periòdicament a glossar la vida i obra de militants històrics del partit. Durant la Transició de la dicatura franquista a la democràcia, havia format part del Consell Nacional de PSC-Congrés de 1976 a 1978.

Moltes persones, partits i entitats s’han fet ressò de la mort d’Anna Comas a través de les xarxes socials, destacant el seu compromís amb el socialisme, el catalanisme, la llengua i la cultura del país. L’exacalde Manuel Mas, amb qui va compartir 14 anys de govern municipal, ha escrit en el seu blog que la pandèmia va ajornar la presentació d’un llibre que havien treballat sobre socialisme i política municipal a Mataró: “A darrera hora, el text ja a l’impremta, ens vas proposar i ho vam acceptar de seguida que dediquéssim el llibre a la memòria d’en Remigi. Quan l’aconseguim presentar també te l’haurem de dedicar a tu”.

L’Ajuntament de Mataró ha publicat: “Lamentem la mort d’Anna M. Comas i Valls. Va ser regidora de l’Ajuntament de Mataró entre els anys 1983 i 1997. Compartim el dol amb la seva família i amics. Descansi en pau”.

Anna Comas Valls hauria fet 70 anys aquest 2020. Estava casada amb Josep Puig Pla, amb qui havien compartit varis mandats en el govern municipal de Mataró. La cerimònia de comiat d’Anna Comas tindrà lloc dilluns a les 11 del matí al Tanatori de Mataró.