Mor el mataroní Antoni Subirà, conseller d'Indústria durant els governs de Jordi Pujol

El perfil de Twitter del PDeCAT de Mataró ha anunciat aquest diumenge la mort del mataroní Antoni Subirà i Claus. Subirà, nascut a Mataró l’any 1940, va ser un dels membres fundadors del partit Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). L’any 1980 va ser elegit diputat al Parlament de Catalunya amb la coalició de Convergència i Unió (CiU) en les primeres eleccions autonòmiques i ho seria en tres legislatures més. Va ser portaveu del grup de CiU de 1980 a 1989. L’any 1989 va ser nomenat Conseller d’Indústria i Energia, una conselleria que l’any 1996 passaria a denominar-se Departament d’Indústria, Comerç i Turisme.  El President Jordi Pujol va seguir confiant en Subirà per a aquesta cartera fins l’any 2002.

Durant la seva etapa com a conseller, Antoni Subirà va impulsar la creació de centres tecnològics a Catalunya. Un d’ells es va crear a Mataró per a innovar en la recerca en el sector tèxtil. L’any 1992 es va crear Cetemmsa, que més endavant s’integraria dins Eurecat com un dels seus centres de recerca, mantenint la seu de Mataró, al Parc Tecnocampus. El mes de desembre de 2012, Antoni Subirà va ser un dels protagonistes de la festa del 20è aniversari de la creació de Cetemmsa.

Diversos membres del PDeCAT han expressant el seu condol per la mort de Subirà. Des de Brussel·les, Carles Puigdemont ha dit que “li devem moltes coses, especialment el paper internacional i exitós de Catalunya en política de clústers”.  Jordi Turull s’ha mostrat “colpit per la notícia”, i ha definit Subirà com “una gran persona i un gran patriota”. Marta Pascal també ha publicat a Twitter que “ningú com ell va saber interpretar la força de la indústria catalana, la competitivitat del nostre teixit econòmic i la necessitat que la Catalunya industrial es fes un lloc al món”. Miquel Rey, director general de negoci d’Eurecat, ha parlat de Subirà com a “un referent. En els darrers anys vaig tenir l’honor de gaudir del seu mestratge com a senador de Tecnocampus i de la seva experiència en política industrial inspiradora per Eurecat”

Antoni Subirà es va doctorar per l’Escola d’Enginyers de Terrassa. Des de 1965 era membre de l’Institut d’Estudis Superios de l’Empresa (IESE). De 1979 a 1988 va ser president del consell d’administració del diari Avui. L’any 2010 va entrar a formar part del Patronat de la Fundació Enciclopèdia Catalana i el 2016 va ser nomenat president d’aquesta institució.