Mataró rep un estudi de viabilitat de Cooperatives en cessió d’ús de la Diputació

Mataró és un dels primers municipis de Catalunya en rebre l’estudi de viabilitat de cooperatives en cessió d’ús de la Diputació de Barcelona. El document ha de ser una eina per acompanyar al consistori en la cessió de tres parcel•les del barri de la Llàntia, propietat de l’empresa PUMSA, per construir-hi 31 habitatges de lloguer en règim  cooperatiu. Aquest model alternatiu es caracteritza perquè la propietat de l’immoble és col•lectiva i està en mans d’una cooperativa formada pels veïns, els quals en tenen el dret d’ús. La vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, va lliurar ahir aquest estudi al consistori. Assegura que és un projecte molt important que ha de fomentar nous models d’accés a l’habitatge assequible.

Amb aquest estudi l’ajuntament tindrà la possibilitat de contraposar tres models diferents en la construcció d’habitatges: protecció oficial, règim lliure i cooperativa en cessió d’ús i conèixer els beneficis d’aquest últim per tal d’aconseguir fer créixer el parc d’habitatges de lloguer assequible a Mataró. A la ciutat, l’Ajuntament està plantejant tirar endavant una promoció d’aquest tipus en 3 solars que PUMSA té a la Llàntia, però per fer-ho abans haurà de cedir-los a la cooperativa escollida prèviament a través d’un concurs públic.

El model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús és molt popular a països europeus com Dinamarca, Noruega o Suècia. A Catalunya es va començar a impulsar l’any 2004 i cada vegada està més estès pel territori. Barcelona, Martorell o Palafrugell són alguns dels municipis que ja compten amb aquest model d’habitatge.

Informa: J.Peñaranda