Mataró reclama accés directe dels ajuntaments als Fons Europeus de Recuperació

La Junta de Portaveus ha aprovat per unanimitat afegir-se a la reclamació de la Federació de Municipis de Catalunya. Demanen que l’estat transfereixi a ells i no les comunitats autònomes part de les ajudes europees

Ajuntament de Mataró

L’Ajuntament s’afegeix a la reclamació de rebre directament del govern espanyol part de les ajudes dels Fons Europeus de Recuperació. Una demanada impulsada per la Federació de Municipis de Catalunya a la que la Junta de Portaveus s’hi ha sumat per unanimitat arran d’una moció presentada pel govern municipal. El pla d’ajudes “Next Generation” de la Unió Europea preveu destinar 72.000 milions d’euros a l’estat espanyol per pal·liar la crisi generada per la Covid-19. Les comunitats autònomes gestionaran la meitat d’aquests 72.000 milions per impulsar projectes als municipis. En aquest sentit, consistoris com el de Mataró reclamen que una part dels Fons Europeus de Recuperació es transfereixi directament als ajuntaments, sense haver de passar per les comunitats autònomes. El regidor d’Administració i Bon Govern, Juan Carlos Jerez, creu que vehicular els ajuts als municipis a través de les comunitats autònomes serà menys eficient que transferir-los directament els ajuntaments. També reivindica que els consistoris no siguin administracions subordinades.

Les ajudes dels Fons Europeus de Recuperació han d’anar destinades a projectes que fomentin la sostenibilitat, la reindustrialització i la transformació digital. Unes àrees en què, segons Jerez, Mataró ja té “projectes madurs” per poder presentar un cop arribin les ajudes.

A més de la reclamació al govern espanyol, la moció aprovada en Junta de Portaveus també contempla demanar a la Generalitat que se sumi a les peticions del món local i la constitució d’una taula de coordinació amb el món local per conèixer i valorar els projectes d’inversió per a Catalunya, abans que aquests siguin presentats, i per fer-ne el seguiment de l’execució.

Informa: S.Ruiz