Mataró prepara un pla de racionalització per reduir la despesa de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Mataró està treballant per elaborar un pla de racionalització per reduir la despesa del consistori en 2 milions d’euros durant els propers anys. De moment, l’equip que l’està elaborant s’ha reunit en cinc ocasions i preveu tenir-lo acabat abans del ple d’aprovació definitiva de les ordenances fiscals i preus públics per l’any 2020, que es preveu pel 23 de desembre. Amb aquest Pla, es vol que l’Ajuntament sigui més eficient i sostenible financerament i que les necessitats de finançament del consistori no es resolguin només a través d’impostos. Entre les necessitats financeres dels propers anys hi ha un increment de la despesa de personal treballador de l’Ajuntament, la millora dels contractes de neteja i recollida de brossa, el nou contracte del Mataró Bus o els plans estratègics que hi ha en marxa a la ciutat.

A més del regidor d’Administració, Juan Carlos Jerez, el grup de treball que està elaborant el Pla de Racionalització està format per tècnics de les diverses àrees del consistori per fer una taula de treball el més transversal possible. Entre d’altres, Jerez explica que estan elaborant un pla de costos per saber quines despeses són necessàries i obligatòries i quines no ho són i necessiten una major justificació.

El Pla de racionalització va en paral·lel a les ordenances fiscals pel 2020. Unes ordenances fiscals que plantegen una pujada general dels impostos municipals, com l’IBI, la brossa, l’IAE o la taxa de guals.

El Pla de mesures de racionalització s’elabora en paral·lel a l’augment dels tributs previst per al 2020, per poder fer front a l’escenari pressupostari 2020-2023. I és que, a més de garantir la prestació de serveis i de donar resposta a les necessitats de la ciutat, caldrà afrontar l’increment de la despesa de personal treballador de l’Ajuntament i la millora dels contractes de neteja i recollida, de la neteja d’edificis i del Mataró Bus; així com donar cobertura pressupostària a les prioritats del mandat i als plans estratègics (Pla d’Impuls al Centre, Plans integrals de Rocafonda - El Palau -Escorxador i de Cerdanyola, Pla de Mobilitat, etc.) i plans directors en curs (Pla de millora d’equipaments i espais públics, Pla director de l’enllumenat, Plans de millora d’asfaltat i voreres, Pla director de l’arbrat viari, etc.), i a les restriccions del pla d’ajust.

Informa: S.Ruiz / L.Sanmiquel