Mataró no va contractar Gespol per "serveis de control semafòric"

Tres agents de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) s’han presentat aquest matí a l’Ajuntament de Mataró per requerir documentació en el marc d’una macrooperació que s’està portant a terme a tot l’Estat Espanyol en relació a una suposada contractació irregular de semàfors de l’empresa Aplicaciones Gespol SL, del Grup Sacyr. Una actuació realitzada a instàncies del Jutjat d’Instrucció nº 2 de Badalona i de la Fiscalia Anticorrupció. A diferència d’altres municipis com Tiana on s’han practicat escorcolls, a Mataró només s’ha requerit de documentació. També s’han practicat requeriments d’aquest tipus a Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar i Rubí.

En el cas de Mataró des de les 10h del matí d’aquest dimarts que s’ha iniciat el procés a la ciutat, els agents han demanat explícitament els contractes que hagi pogut tenir el municipi amb aquesta empresa. Tant l’Alcalde de Mataró, David Bote, com el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, que han comparegut en roda de premsa al migdia, han assegurat que amb Gespol,  Mataró només hi té contractat un software de gestió policial i que per aquest motiu els paguen prop de 400 euros mensuals. A diferència d’altres municipis, i segons els màxims responsables de l’Ajuntament, Mataró no té altres serveis contractats a aquesta empresa com puguin ser "serveis de videovigilància, control semafòric o fotomúlta". 

Des del consistori mataroní s’ha fet bandera del portal de transparència del que es dota l’ens municipal, en el que han mostrat que es poden consultar totes les operacions que ha fet econòmicament l’Ajuntament tant amb aquesta com en la resta d’empreses o entitats. En la macrooperació d’aquest dimarts, que està a càrrec de la UDEF i en el que hi participen 580 policies arreu de l’estat espanyol, s’han realitzat, com dèiem, diferents tipus operacions. 

L’operació s’ha anomenat “Operación Enredadera” i ha actuat en 22 ajuntaments pel que fa als escorcolls i a 17 més se’ls ha requerit d’informació. Els fets investigats podrien constituir delictes de prevaricació administrativa, frau a l’administració pública o tràfic d’influències, entre d’altres. El requeriment de documentació a la ciutat de Mataró ha finalitzat a les cinc de la tarda. 

Informa: S.Ruiz / M.Gómez / P.Andreu / M.Castilla